Utrecht weet wat afval waard is

0

Wist je dat ongeveer 85% van het huishoudelijk afval nog bruikbaar is? Het afval dat
we scheiden kan gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Zo houden we
steeds minder restafval over, dus wordt er ook minder afval verbrand. Dat is niet alleen
goed voor het milieu, we besparen samen ook op de kosten die we voor de verbranding
van restafval moeten betalen. Kortom, we worden er allemaal beter van!

Wat gebeurt er met het gescheiden ingezamelde afval?

Inwoners van Utrecht zijn goed in het scheiden van afval. We horen tot de beste afvalscheiders van de grote steden in Nederland. Maar wat gebeurt er met ons afval nadat het is opgehaald? Apart ingezameld afval belandt niet alsnog op een grote hoop, maar wordt per afvalsoort verwerkt. Op www.utrecht.nl/recyclen vind je korte filmpjes over de verwerking van het Utrechtse afval.

Wil je altijd op de hoogte zijn van actuele informatie over de inzameling van afval? Via de app of e-mail krijg je een herinnering (indien gewenst) op de dag voordat het afval wordt opgehaald of wanneer de ophaaldag is veranderd.

Ophaaldag afval

Wil je weten wanneer je afval wordt opgehaald? Bekijk de dagen per soort afval op www.mijnafvalwijzer.nl of in de Afvalwijzerapp. Hier lees je ook over het scheiden van afval en vind je de inzamelpunten in je buurt voor glas, papier en karton, textiel en plastic, blik en pak.

Grofvuil brengen of laten ophalen

Ga je verhuizen of heb je een keer grofvuil dat je kwijt moet? Je kunt grofvuil zelf brengen naar een afvalscheidingsstation in Utrecht. Bijna alle afvalproducten lever je in en dit is gratis! Alleen inwoners van Utrecht mogen hun afval naar een afvalscheidingsstation brengen, bedrijven niet. Er is één uitzondering voor bedrijven: bedrijven mogen wel gratis afgedankte elektrische en elektronische apparatuur inleveren bij een afvalscheidingsstation. Het gaat hier om dezelfde soort apparatuur als die van particulieren, dus geen professionele apparatuur. Bij het afvalscheidingsstation is een aanhanger en bakfiets te leen om het grofvuil weg te brengen.

Utrecht heeft drie afvalscheidingsstations

 • Afvalscheidingsstation Lunetten
  Zwarte Woud 250
  3524 SL Utrecht
 • Afvalscheidingsstation Tractieweg (Bedrijventerrein Cartesiusweg)
  Tractieweg 120
  3534 AP Utrecht
 • Afvalscheidingsstation De Stits (Vleuten – De Meern)
  Mostperenlaan 2
  3452 DN Vleuten

Standaard openingstijden afvalscheidingsstations

Maandag tot en met donderdag: 10.00 – 17.00 uur
Vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 9.00 – 17.00 uur
Zondag: 9.00 – 13.00 uur (alleen locatie Tractieweg)

Grofvuil laten ophalen

Je kunt grofvuil ook laten ophalen door een afspraak te maken. Niet alles halen wij op. Bekijk wat allemaal wel op www.utrecht.nl/grofvuil.

Utrecht houden we samen schoon!

Je woont lekkerder in een schone buurt en in Utrecht zorgen we hier samen voor. Gooi daarom je afval in de bak, zo blijft de omgeving schoon en voorkom je een hoge boete. Is de container vol, kapot of staat er afval naast? Meld dit via www.utrecht.nl/melding of bel het gemeentelijk Klantcontactcentrum via 14 030.

Meer informatie of vragen?

Voor meer informatie over afval, kijk je op www.utrecht.nl/afval of neem je contact op met de gemeente. Kijk hiervoor op www.utrecht.nl/contact.

Handige sites over afval scheiden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here