Afval scheiden in Groningen
Over
In het afval dat mensen weggooien zitten veel bruikbare grondstoffen zoals papier, glas, textiel en plastic. In Groningen wordt zo’n 60% van het afval al gescheiden. Door het afval te scheiden kunnen grondstoffen hergebruikt worden voor nieuwe producten. Zo blijft er minder restafval over en hoeft er dus minder afval verbrand te worden. Dat is beter voor het milieu en bespaart kosten. Jij kan helpen door zelf o.a. glas, papier en textiel gescheiden in te leveren. Maar hoe doe je dat?
Waar kan ik m’n afval kwijt?
In en rond de binnenstad kun je jouw afval kwijt in ondergrondse containers. Je opent de container met een huisvuilpas. Geen pas? Kijk op www.groningen.nl/afval om een nieuwe pas aan te vragen. In de buitenwijken gaan vuilniszakken in de grijze containers die huis-aan-huis worden geleegd. Overal in de stad staan papier- en glasbakken (vooral bij winkelcentra). Op www.groningen.nl/afval vind je de locaties. Oud papier wordt in sommige delen van de stad ook huis-aan-huis opgehaald. Kijk op de afvalwijzer wanneer dat in jouw straat gebeurt. Textiel wordt in de binnenstad tien keer per jaar opgehaald door GoudGoed (kringloopbedrijf). Je kunt dan tegelijk ook kleine elektrische apparaten meegeven (in een aparte plastic zak). Elektrische apparaten kun je ook kwijt in de winkels waar je elektrische apparaten kunt kopen of je levert ze in bij de chemokar of het afvalbrengstation. Her en der in de stad staan ook textielbakken waar je textiel (en schoenen) kwijt kunt. Op www.groningen.nl/afval vind je precies waar deze bakken staan.
Wat hoort waar?
Het is soms nog best lastig om te weten welk afval in welke container hoort. Een pizzadoos hoort bijvoorbeeld bij het restafval en niet bij het oud-papier zoals je misschien zou denken. Er zit namelijk vaak plastic in wat niet van het papier gescheiden kan worden. En wist je dat ook sokken met gaten gewoon in de textielbak mogen?
En dan?
Wanneer het afval is ingezameld wordt het niet weer allemaal op een grote hoop gegooid en verbrand, maar het wordt per afvalsoort verwerkt. Oud glas wordt nieuw glas, oud papier wordt nieuw papier en van oud textiel wordt nieuw garen gemaakt. In Groningen wordt plastic niet apart ingezameld, maar dat betekent niet dat het niet gescheiden wordt. Plastic wordt in de afvalverwerkingsfabriek uit het restafval gehaald, net als metaal en drinkpakken. Ook een deel van het groente, fruit en tuinafval (GFT) dat in het restafval terecht is gekomen, wordt er nog uitgehaald. Zo zorgen we voor een optimale afvalscheiding en minder kosten.
Groningen schoon, dankzij jou!
In een schone wijk, woont het fijner. Gooi daarom je afval in de container en zet er geen rotzooi naast. Zo help je Groningen schoon te houden en voorkom je een hoge boete. Is de container vol, kapot of staat er afval naast? Meld dit via de website of gebruik de app ‘Slim Melden’ voor Android telefoon en tablet of iPhone en iPad.
Grofvuil
Ga je verhuizen, ben je uitgekeken op je boekenkast of is je matras aan vervanging toe? Oftewel heb je afval dat te groot is voor een ondergrondse container? Breng het dan naar een van de afvalbrengstations in Groningen. Dit kan tot vier maal per jaar gratis. Bij de Stadswerkplaats kan je gratis een bakfiets lenen om grofvuil weg te brengen. Je kan je grofvuil ook tegen betaling laten ophalen.
Meer informatie of vragen?
Voor meer informatie over afval, kijk je op www.gemeente.groningen.nl/afval.