Studenten logo.

10 leestijd

Als student werken als chauffeur

Updated Sep 26, 2022

Geld verdienen als student? Als je een rijbewijs hebt, kun je als student werken als chauffeur. Als chauffeur vervoer je personen van plek A naar plek B, goederen van plek A naar B of alleen een auto van plek A naar plek B. De mogelijkheden om als student als chauffeur te werken zijn eindeloos.

Elke student heeft behoefte aan geld. Aan geld om leuke dingen te kunnen doen, om het leven op kamers te ‘financieren’ en om bijvoorbeeld op vakantie te kunnen gaan. Als je je rijbewijs hebt én auto rijden leuk vindt, is het advies om eens te kijken naar werkzaamheden als chauffeur. Dit werkt brengt tal van voordelen met zich mee.

Wat voor werk kun je allemaal doen als student-chauffeur?

Als student-chauffeur kun je op verschillende manieren actief zijn. De mogelijkheden die je hebt, bespreken we hieronder graag uitgebreid.

Privéchauffeur

Als student is het mogelijk om als privéchauffeur te fungeren. Je rijdt hierbij veelal in luxe wagens, je vervoert personen van plek A naar plek B en je ontmoet inspirerende mensen. Dit zijn veelal mensen die succesvol zijn en hun tijd liever niet ‘verspillen’ aan auto rijden. Jij rijdt de auto voor hen, terwijl zij achterin de auto bijvoorbeeld zitten te verwerken.

Als privéchauffeur geniet je van meerdere voordelen. Zo is het een feit dat je als privéchauffeur relatief veel verdiend. Ondertussen rijd je ook nog in luxe wagens en ontmoet je inspirerende mensen. Tijdens het werken doe je ook nog vaardigheden op, zoals sociale- en communicatieve vaardigheden.

Om als privéchauffeur te fungeren, worden er wel wat eisen gesteld. Zo is het wenselijk dat je een goede wagenbeheersing hebt, dat je een rustige rijstijl hebt en dat je de juiste instelling hebt. Als privéchauffeur ben je niet alleen chauffeur, maar ook een dienstverlener.

Voor een student is dit een ideale job als chauffeur. Je bent namelijk niet zomaar een chauffeur, maar een heuse privéchauffeur. Je beleeft mooie avonturen, je doet een hoop zakelijke ervaring op en je rijdt in luxe wagens.

Hiker

Wil je graag tijdens je studententijd chauffeur worden? Dan kun je ook eens naar het vak als hiker kijken. Als hiker rijd je in opdracht van bijvoorbeeld importeurs, verhuurmaatschappijen en leasemaatschappijen auto’s van plek A naar plek B.

De werkwijze is vrij simpel: je haalt de auto op het afgesproken tijdstip op de afgesproken locatie op. Je checkt waar je de auto naar toe moet brengen en je start de rit. Als je eenmaal op de eindlocatie aangekomen bent, laat je de auto achter en lever je de sleutels bij de contactpersoon in.

Tijdens dit werk kom je tijdens het rijden niet zozeer in contact met andere mensen. Rondom het rijden wel; je haalt auto’s bij mensen op en je levert deze weer bij mensen of een bedrijf af.

Ook is het een groot voordeel dat je als hiker grotendeels je tijd zelf kan bepalen. Heb je volgende week nog wat uurtjes over? Meld dit bij de organisatie en je krijgt op die dag ongetwijfeld één of meerdere ritten aangeboden. Wat hierbij ook leuk is, is dat je op plekken komt waar je normaal gesproken nooit zou komen. De diversiteit van dit werk is erg leuk. Dit geldt ook voor de auto’s waarin je rijdt; het gaat om allerlei soorten auto’s die je moet vervoeren.

Werken als koerier

Een chauffeur is niet per definitie iemand die mensen vervoert. Het is namelijk ook mogelijk om als chauffeur van goederen te fungeren. In dat geval kun je bijvoorbeeld als koerier werken bij tal van organisaties.

Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om pakketjes voor een postorderbedrijf te bezorgen. Je haalt ’s ochtends een busje op, je vult dit busje met pakketjes en je rijdt je route. Dit werk is gevarieerd, is leuk, je komt op leuke plekken en je bent gedurende de dag met mensen in contact. Zéker als je bijvoorbeeld een volledige dag standaard vrij hebt, is dit als student een ideale bijbaan.

Een andere mogelijkheid is om voor een webshop te fungeren als koerier. Een bekend voorbeeld hiervan is Coolblue. Deze organisatie verkoopt niet alleen wasmachines en andere huishoudelijke apparaten, maar installeert deze ook ter plekke voor je. Als koerier breng je het huishoudelijke apparaat naar het adres toe, zet je het huishoudelijke apparaat neer en installeer je ’t apparaat. Ook dit werk is gevarieerd en je komt met allerlei mensen in contact.

Toegegeven: dit is méér dan alleen als chauffeur fungeren. Het is aan jou om te bepalen wat je voorkeur geniet. Wil je alleen maar auto rijden? Of wil je buiten het rijden om ook nog je handjes uit de mouwen te steken? Eerder genoemde webshop én vergelijkbare webshops zijn in ieder geval altijd op zoek naar dergelijke chauffeurs/koeriers.

Werken voor een dealer

Als student kun je ook voor een autodealer werken. Bij een autodealer kun je op twee manieren als chauffeur fungeren:

  • Als chauffeur van auto’s. Zeker als het om een dealergroep met meerdere vestigingen gaat, moeten er regelmatig auto’s van vestiging naar vestiging gereden worden. Een dealer zet hier graag een student voor in, aangezien dit een relatief goedkope oplossing in.
  • Als chauffeur van onderdelen. Er zijn ook meerdere dealers die onderdelen verkopen, bijvoorbeeld aan particulieren of aan andere vestigingen. Als chauffeur breng je deze onderdelen naar de koper toe. Ook dit werk vind je met name bij dealers met meerdere vestigingen.

Wat verdien je per type werk?

Als studentchauffeur kun je veel kanten op. Je hebt uit meerdere chauffeursdiensten de keuze. Ongeacht voor welk type werk je kiest, maak je een hoop plezier. Je komt op leuke plekken, je ontmoet ontelbaar veel mensen en je bent lekker onderweg. Met name als je auto rijden leuk vindt, is dit een prima bijbaan voor tijdens je studie.

Wat je als studentchauffeur precies verdient, hangt van twee facetten af:

  • Het soort werk dat je uitvoert. Het vervoeren van pakketjes is bijvoorbeeld niet te vergelijken met het fungeren als privéchauffeur. Het soort werk dat je uitvoert, is dan ook bepalend voor het uurtarief.
  • Het bedrijf waar je voor werkt. Uiteraard maakt het ook nog uit voor welk bedrijf je precies werkt. Overigens is het zaak om niet alleen naar het uurtarief te kijken, maar daar lees je verderop op deze pagina meer informatie over.

Het gemiddelde uurtarief voor een studentenchauffeur ligt rond de 10 euro. Dit is een gemiddeld tarief; het is goed mogelijk dat je bij bepaalde bedrijven een (flink) hoger uurtarief aangeboden krijgt.

Met een uurtarief van 10 euro bouw je een leuk maandbedrag op. Stel dat je 10 uurtjes per week werkt; dit is 100 euro per week. Uitgaande van een maand van 4 weken komt dit neer op 400 euro. Als student zijn dit bedragen waar je absoluut blij van wordt.

Tip: onderhandel over je uurtarief. Als student zit je eigenlijk in een luxe positie. Je kunt uit veel banen kiezen én je bent voor veel bedrijven interessant. Dit heeft vooral met het uurtarief te maken. Als je een sollicitatiegesprek hebt, kun je daarom proberen te onderhandelen. Probeer een iets hoger uurtarief af te spreken of probeer iets van een bonus te scoren. Een brutale student heeft de halve wereld!

Wat zijn de eisen om als student te werken als chauffeur?

Voor het werken als studentchauffeur heb je geen speciale opleiding nodig. Wel is het wenselijk dat je goed auto kunt rijden, dat je een goede wagenbeheersing hebt, dat je goed verkeersinzicht hebt en dat je dienstverlenend ingesteld bent.

In hoeverre je dienstverlenend bent, is voor veel bedrijven het belangrijkste. Ga je bijvoorbeeld als privé chauffeur aan de slag? Dan is de kans groot dat je vanuit het bedrijf een speciale training krijgt. Een training waarin je leert hoe je met klanten om moet gaan, hoe je de perfecte service kunt verlenen en hoe je van de klant een tevreden klant kunt maken.

Ga je bijvoorbeeld als koerier werken? Dan krijg je ongetwijfeld ook een training over de manier waarop het systeem werkt, wat je met pakketjes moet doen en welke extra service je moet verlenen. Het een en ander hangt uiteraard wel van het soort koerierswerk/bedrijf af.

Uiteraard is het ook noodzakelijk dat je een rijbewijs hebt. Heb je een maand geleden je rijbewijs gehaald? Dan kun je op een baan als studentchauffeur solliciteren, maar het is goed mogelijk dat je sollicitatie afgewezen wordt. Dit heeft puur met je rijervaring te maken.

Wat zijn de voordelen van het werken als studentchauffeur?

  • Met een gemiddeld uurtarief van 10 euro verdien je voldoende geld
  • Je rijdt in allerlei verschillende auto’s, variërend van stadsauto’s tot aan luxe auto’s
  • Je hebt uit meerdere soorten chauffeursdiensten de keuze
  • Bij veel bedrijven ben je in staat om zelf je uren te bepalen
  • Met dit werk ben je flexibel en kom je op allerlei leuke plekken uit
  • Veelal worden er geen al te hevige eisen gesteld aan bijvoorbeeld een opleiding

Al met al biedt werken als student als chauffeur veel voordelen. Zie je deze voordelen ook in? Check dan hieronder hoe je de juiste baan als studentchauffeur bent.

Hoe vind je de juiste baan als studentchauffeur?

Wil je graag als studentchauffeur werken? Volg dan onderstaande tips op;

  • Bepaal welk soort chauffeurswerk je uit wilt voeren. Zoals in dit artikel al gesteld is, kun je uit veel soorten chauffeursdiensten kiezen.
  • Ga in je omgeving op zoek naar een opdrachtgever. Dit kan bijvoorbeeld een koeriersbedrijf zijn, kan een bedrijf zijn dat chauffeursdiensten aanbiedt of kan een autodealer zijn. Het is in ieder geval wel zo handig om voor bedrijf uit de buurt te werken.
  • Zorg voor een actieve houding bij een sollicitatiegesprek. Heb je bij een interessant bedrijf een sollicitatiegesprek? Zorg dan dat je netjes gekleed voor de dag komt en zorg voor een actieve houding. Laat blijken dat je graag aan het werk gaat.
  • Bekijk goed hoeveel uur je per week kunt maken. Als student heb je ongetwijfeld de nodige uurtjes vrij per week. Bepaal van tevoren goed hoeveel uur je kunt werken. Des te meer uur je kunt werken, des te interessanter je voor de meeste opdrachtgevers bent.
  • Doe de nodige rijervaring op. Als studentchauffeur is het wenselijk dat je een goede beheersing over de auto hebt. Ook is het wenselijk dat je het verkeer goed ‘leest’ en dat je veelal een defensieve rijstijl hebt. Het advies is daarom om de nodige rijervaring op te doen, voordat je aan het werk als studentchauffeur gaat.

Veelgestelde vragen over werken als studentchauffeur

Bij wie kun je werken als studentchauffeur? Je kunt als hiker aan het werk, waarbij je voor leasemaatschappijen, verzekeringsmaatschappijen en aanverwante bedrijven werkt. Je kunt ook als privéchauffeur werken, waarbij je voor een specifieke organisatie werkt. Ook is het mogelijk om voor een autodealer of koeriersbedrijf te werken. De mogelijkheden zijn erg divers.

Wat verdien je als studentchauffeur? Het gemiddeld uurtarief voor een studentchauffeur ligt rond de 10 euro. Uiteraard zijn er uitschieters naar boven, dus durf te onderhandelen over je uurtarief.

Wat moet je doen om studentchauffeur te worden? Om studentchauffeur te worden, moet je een rijbewijs en een dienstverlenende instelling hebben. Ook is het veelal een eis dat je goed met een auto overweg kan. Wil je als privéchauffeur aan het werk gaan? Dan is het goed mogelijk dat je hier een training – of verkorte opleiding – voor moet volgen. Dit verschilt echter van bedrijf tot bedrijf.

Hoeveel uur per week kun je als studentchauffeur werken? Hoeveel uur je per week werkt, is vooral van jezelf afhankelijk. Bij veel bedrijven kun je zelf je beschikbare uren doorgeven, waarna je voor die uren werk toegewezen krijgt. Je werkt hiermee de gewenste uren en je bent ook nog flexibel.

Is werken als studentchauffeur leuk? Ja, zonder enige twijfel. Je rijdt in veel verschillende soorten auto’s, je komt op talloze verschillende plekken en je bent veel in contact met mensen. Ook verdien je prima en besteed je je tijd op een nuttige manier. Het werken als student als chauffeur is al met al een ware aanrader.

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures