Studenten logo.

10 leestijd

Als student werken op festivals

Updated Sep 26, 2022

Vind je het super om naar een festival toe te gaan? Dan weet je ongetwijfeld dat een festival behoorlijk duur is. Een festival hoeft niet echter altijd geld te kosten. Je kunt namelijk als student werken op festivals. Tijdens het werken geniet je van gezelligheid, van goede muziek én verdien je ook nog geld.

Het werken op festivals is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De redenen hiervoor zijn simpel:

  • Veel organisatoren van festivals zetten graag studenten in. Over het algemeen zijn studenten goed te vertrouwen én kosten ze niet de hoofdprijs.
  • Er worden meer en meer festivals georganiseerd. Ook is het een feit dat er meer en meer festivals georganiseerd worden. Des te meer festivals er georganiseerd worden, des te groter de vraag naar werkende mensen op een festival is.

In dit artikel vertellen wij je meer over het werken op festivals. We bespreken op welke manieren je als student op festivals kunt werken, we bespreken wat hier de eisen voor zijn en we bespreken wat populaire festivals zijn om op te werken. Neem het artikel op je gemakje en start mogelijk al snel met je nieuwe carrière!

Wat voor werk kun je allemaal doen op festivals?

Bij het werken op festivals kun je uit veel soorten taken kiezen. De verschillende baantjes die je uit kunt voeren, bespreken we hieronder graag uitgebreid. Aan de hand van onze toelichting kun je direct bepalen naar welke job jouw voorkeur uitgaat.

Werken in de catering

Op elk festival is er wel sprake van catering. Je kunt hierbij denken aan een bar waar men drinken kan kopen, maar ook aan kraampjes waar men eten kan bestellen.

Dergelijke bars en kraampjes zijn op elk festival onwijs populair. Iedereen wil immers gedurende een festival eten en drinken. Zeker rond etenstijd is het erg druk, waardoor organisatoren voldoende personeel in de bars willen hebben. Jij, als student, bent voor organisatoren daarbij erg interessant.

Het werken in de catering op een festival is onwijs leuk. Je komt met mensen in contact, je ziet mensen plezier maken en je geniet ondertussen van de muziek op de achtergrond. Ook is het fijn dat dit werk niet overdreven lastig is. Het is bijvoorbeeld geen werk waar je je urenlang op hoeft te concentreren. De drempel om met dit werk te starten, is daardoor relatief laag.

En ondertussen geniet je nog van het belangrijkste voordeel: iedereen geeft geld op het festival uit, terwijl jij juist geld aan het verdienen bent. Bij een dergelijke job sta je veelal de gehele dag achter de bar, waardoor je de nodige uren maakt. Reken maar uit wat je per festival kunt verdienen.

Artiestenbegeleider

Het werken op festivals heeft niet alleen maar betrekking op de catering. Je kunt namelijk ook actief zijn als artiestenbegeleider. Dergelijk werk is behoorlijk gevarieerd:

  • Je vangt de artiesten op bij de speciale artiesteningang en je wijst hen de weg.
  • Je zorgt ervoor dat de kleedkamers van de artiesten volledig naar wens zijn. Als de artiest iets nodig heeft, komt hij/zij naar je toe met zijn/haar wens.
  • Je zorgt ervoor dat de artiesten op het juiste moment klaar staan om het podium op te gaan.

Het werk als artiestenbegeleider is om meerdere redenen leuk. Ten eerste is het leuk dat je allerlei taken uitvoert. Geen enkele dag op een festival is hetzelfde, waardoor je veel plezier aan de werkzaamheden beleeft. Ten tweede is het gewoon vet dat je artiesten ontmoet. Wel is hierbij enige discretie gevraagd; het is niet wenselijk dat je met elke artiest op de foto gaat of iets dergelijks. Je bent voor het festival en voor de artiest aan het werk en dus niet voor jezelf.

Ten derde krijg je met deze baan een duidelijk beeld van hetgeen dat zich achter de schermen afspeelt. Als artiestenbegeleider kun je de artiest bijvoorbeeld ook naar het podium begeleiden. Je ziet op dat moment wat zich allemaal achter het podium afspeelt én hoe complex bijvoorbeeld alle techniek in elkaar zit.

Podiumopbouwer

Hoef je niet per sé op de dag van het festival te werken? Dan kun je de handen uit de mouwen steken als podiumopbouwer. Als podiumopbouwer zorg je ervoor dat de podiums snel en vakkundig in elkaar gezet worden. Zeker bij de grotere evenementen/festivals is dit een ware uitdaging. Die podiums zijn gigantisch en het opbouwen hiervan kost dan ook veel geld.

Het leuke van dit werk is dat je lekker in beweging bent. Je bent aan het tillen, aan het klussen en kracht aan het leveren. Gaandeweg zie je dat het podium steeds meer vorm krijgt; dat hebben jij en je collega’s toch maar goed voor elkaar.

Wel moet je rekening met een behoorlijke lichaamsbelasting houden. Je moet een goede conditie hebben, je moet bij voorkeur sterk zijn en je moet bij voorkeur een doorzetter zijn. Het opbouwen van een groot podium is echt geen gemakkelijke klus.

Host/hostess

Op sommige festivals is er behoefte aan hosts/hostess. Dit is bijvoorbeeld het geval bij festivals met een grote VIP ruimte. Het is aan jou de taak om de gasten te ontvangen en het hen naar de zin te maken.

Ook bij de artiesteningang kun je op deze manier als host fungeren. De werkzaamheden van artiestenbegeleider en host kunnen enigszins door elkaar heen lopen.

Als host/hostess moet je vooral een dienstverlenende instelling hebben. Je moet goed met mensen om kunnen gaan, je moet de perfecte service kunnen leveren en je moet representatief zijn. Het eerste dat gasten op een dergelijk festival zijn, is jou en de andere hosts/hostess.

Muntverkoop

Bij nagenoeg elk festival is het tegenwoordig gebruikelijk om met munten te betalen. Het eerste dat veel festivalgangers doen, is dan ook om naar de muntenbalie toe te lopen. Voor dergelijke balies zijn festivalorganisatoren altijd op zoek naar studenten.

Het werk als muntenverkoper is leuk en relatief simpel werk. Je hoort de bestelling van de festivalganger aan, je stelt het pinapparaat goed in en je pakt de gewenste hoeveelheid munten. Dit is eigenlijk lopende band werk, waarbij je wel met heel veel mensen in contact komt.

Wat verdien je als student op een festival?

Wat je precies als student op een festival verdient, is van twee factoren afhankelijk:

  • Het werk dat je uitvoert. Een host verdient uiteraard een ander bedrag dan een podiumopbouwer. Het is belangrijk dat alle functies goed ingevuld worden, maar het is ook belangrijk dat een ieder loon naar het werken krijgt. De uurtarieven voor bovenstaande functies lopen daarom uiteen.
  • Het bedrijf waar je voor werkt. Bij het werken op festivals is er vaak sprake van een tussenpersoon. Jij werkt voor die tussenpersoon en de tussenpersoon werkt weer voor het festival. Het uurtarief dat je krijgt, is afhankelijk van het bedrijf waar je voor werkt. De ervaring leert dat de uurtarieven bij verschillende bedrijven bij elkaar in de buurt zitten, maar niet exact hetzelfde zijn.

Wel hebben wij onderzoek gedaan naar de gemiddelde salarissen voor een student op een festival. Je kunt hierbij uitgaan van ongeveer de volgende tarieven per leeftijd:

  • 18 jaar oud: 8,80 euro per uur
  • 19 jaar oud: 10 euro per uur
  • 20 jaar oud: 11,30 euro per uur
  • 21 jaar en ouder: 12,50 euro per uur

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures