Houd jij ervan om anderen te helpen bij hun leerproces? Dan is het geven van bijles misschien wel iets voor je. Als student is dit namelijk de ideale bijbaan. Je helpt anderen er namelijk mee en kunt dit ook nog eens doen in je eigen tijd. Hoe werkt het geven van bijles eigenlijk? In deze complete gids lees je alles wat je moet weten over het geven van bijles als student.
De voordelen van bijles geven als student
Het geven van bijles brengt heel wat voordelen met zich mee. Het is een maatschappelijk beroep waarbij je écht iets kunt bijdragen. Veel leerlingen hebben namelijk baat bij extra lessen. Wat zijn de voordelen van een functie als bijlesdocent?
- Je helpt er een ander mee
- Je ontwikkelt pedagogische en didactische vaardigheden
- Je kunt je eigen tijd indelen
- Bijles geven kan ook online
- Keuze uit veel verschillende tutoringservices
Aan welke eisen moet je voldoen om bijles te kunnen geven?
Je kunt bijles geven door je aan te melden bij een tutoringservice. Dit is een platform dat studenten en leerlingen aan elkaar koppelt. Vaak is het eenvoudig om jezelf hier te registreren, maar er zijn wel een aantal eisen waar je aan zult moeten voldoen. Het is meestal zo dat je wordt gescreend door het platform. Per tutoringservice verschillen de eisen, maar over het algemeen is het vaak zo dat je minimaal een 7 of een 8 staat voor het vak waarin je bijles wilt gaan geven. Ook is het belangrijk dat je over bepaalde persoonlijke eigenschappen beschikt. Zo zul je behulpzaam, empathisch en geduldig moeten zijn om de bijles op een goede manier te kunnen geven.
Hoeveel verdien je met bijles geven?
De uurlonen voor een baan als tutor lopen uiteen. Gemiddeld gezien verdien je 15 euro per uur. Dit verschilt echter per tutoringservice. Kijk daarom goed welk platform het beste aansluit op jouw persoonlijke wensen.
Hoe kun je succesvol bijles geven?
Op welke manier zorg je ervoor dat je een succesvolle bijles geeft? We geven je een aantal tips.
1. Kies voor een vak waar jij goed in bent
Het is belangrijk dat je een vak kiest dat jij zelf goed beheert. Op deze manier kun je de leerling ook goed begeleiden.
2. Bereid de lessen voor
Bereid de lessen altijd voor. Dit zorgt voor overzicht en zorgt voor het behalen van betere resultaten.
3. Bouw een band op met de leerling
Een band opbouwen met de leerling is belangrijk, zodat de leerling vertrouwen in je krijgt. Speel af en toe even een kort spelletje of vertel soms iets over jezelf.
4. Stel leerdoelen op samen met de leerling
Weet waar de leerling naar toe wil en stel ieder les kleine leerdoelen op samen met de leerling. Op het moment dat het leerdoel is behaald, is dit een succesmoment voor de leerling. Dit zorgt ervoor dat de leerling gemotiveerd raakt.