Studenten logo.

40 leestijd

Freelancen of bijbaan: wat is voor jou de beste keuze?

door Patrick Werkman • Updated Jun 7, 2024

Je ontkomt er als student niet aan: werken. Je hebt geld nodig om je studentenleven te kunnen leiden. Je hebt geld nodig om je studie te kunnen betalen. Je hebt geld nodig om leuke dingen te kunnen doen. Dit geld komt je – jammer genoeg – niet zomaar aanwaaien.

Gelukkig kun je als student op meerdere manieren geld verdienen. Je kunt voor een bijbaan kiezen, maar ook voor een bestaan als freelancer. Is het beter om te freelancen? Of is een bijbaan de betere keuze? In deze gids vertellen wij je alles over beide mogelijkheden.

Complete gids over freelancen en bijbaan

In deze complete gids vind je alle informatie over freelancen en een bijbaan. We bespreken van beide mogelijkheden alle voordelen. Ook kijken we kritisch naar de nadelen.

Verder laten we je kennismaken met de beste platformen. Je kunt bijvoorbeeld als freelancer van meerdere platformen gebruikmaken. Denk je toch de voorkeur aan een bijbaan te geven? Dan zijn er talloze uitzendbureaus waar je je aan kunt melden. Via dat uitzendbureau kun je vervolgens veel werken.

Kortom: na het lezen van deze gids maak je voor jezelf de juiste keuze. Ga je voor het ietwat onzekere bestaan van een zzp’er? Of kies je voor de zekerheid van een bijbaan?

Schrijf je nu in!

Schrijf je in en start met een leuke bijbaan

Inschrijven

Hoe kun je geld verdienen als student?

Het leven is voor een student behoorlijk duur. Je wilt leuke dingen doen, maar je moet ook je studie nog betalen. Mocht je ook nog op kamers wonen, dan heb je al helemaal het nodige geld per maand nodig.

Gelukkig kun je als student op meerdere manieren geld verdienen. In deze gids staan twee van deze mogelijkheden volledig centraal:

  • Freelancen. Als freelancer ben je geheel voor jezelf en je eigen business verantwoordelijk. Je verhuurt je aan bedrijven of je gaat met een online verdienmodel aan de slag.
  • Bijbaan via een uitzendbureau. Je kunt je als student ook aanmelden bij een uitzendbureau. Veel uitzendbureaus zijn in ieder geval op zoek naar gemotiveerde studenten.

Uiteraard is het ook mogelijk om deze twee mogelijkheden met elkaar te combineren. Interessant, mocht je geen keuze kunnen maken.

Freelancen: alle informatie

Ben je als student ergens onwijs goed in? Heb je met bepaalde zaken al veel ervaring? Of zie je een gat in de markt? Dan is het interessant om te freelancen.

Freelancen kun je op meerdere manieren doen. Ten eerste kun je voor een opdrachtgever werken. Je kunt dit voor een vast tarief doen, maar ook voor een uurtarief bijvoorbeeld. Het leuke is dat je als student op deze manier een kijkje in veel bedrijven kunt nemen.

Ten tweede is het mogelijk om met een online verdienmodel aan de slag te gaan. Heb je veel kennis van SEO, affiliate marketing, dropshipping, social media of een ander online verdienmodel? Dan kun je deze kennis prima voor je eigen projecten inzetten.

Freelancen is absoluut niet het perfecte plaatje. Maar, het is wel zo dat je als freelancer van veel voordelen verzekerd bent. Over de belangrijkste voor- en nadelen van freelancen vind je hieronder meer informatie.

Voordelen van freelancen

Als student is freelancen om meerdere redenen erg interessant:

  • Je bent erg flexibel. Kies je voor een bestaan als freelancer tijdens je studietijd? Dan ben je erg flexibel. Zo bepaal je volledig zelf welke werkzaamheden je uit gaat voeren. Je bepaalt zelf wanneer je dit doet. Je bepaalt zelf hoe je dit doet. En je bepaalt zelf waar je dit doet. Op het moment dat je een rustige studieweek hebt, kun je bijvoorbeeld meer werken. Je bent al met al eigen baas. En daardoor ben je erg flexibel.
  • Je geniet van vrijheid. Als freelancer ben je maar voor één iemand verantwoordelijk; voor jezelf. Als je voor een bijbaan via een uitzendbureau kiest, moet je aan meerdere partijen verantwoording afleggen. Je geniet daardoor als freelancer van meer vrijheid. Uiteraard is dit wel iets waar je goed mee om moet kunnen gaan.
  • Je kunt veel geld verdienen. Bij een bijbaan heb je altijd met een bepaald uurtarief te maken. Voor een freelancer ligt dit echter anders. Je kunt namelijk je eigen tarief bepalen, bijvoorbeeld per project of klant. Dit stelt je in staat om meer en meer geld te verdienen. Ook op dit gebied geniet je overigens van meer vrijheid.
  • Je hebt alle touwtjes in eigen handen. Als freelancer heb je alle touwtjes in eigen handen. Je geniet hierdoor van veel vrijheid, van de gewenste flexibiliteit en van veel plezier. Spreekt een bepaalde opdracht je niet zo aan? Dan hoef je deze niet aan te nemen. Bij een bijbaan zit dit uiteraard anders.
  • Je leert een hoop. Als student ben je veel aan het leren. Dit doe je gedurende de opleiding, maar ook als freelancer. Als freelancer krijg je bijvoorbeeld bij meerdere bedrijven een kijkje in de keuken. Ook leer je om je kennis in de praktijk toe te passen.
  • Je bouwt een netwerk op. ‘Het gaat er niet om wat je kunt, maar om wie je kunt’. Dit gezegde is absoluut van toepassing op het leven van een student. Als freelancer ben je in ieder geval in staat om een goed netwerk op te bouwen. Al deze connecties komen mogelijk in een later stadium in je leven maar al te goed van pas.
  • Je geniet van fiscale voordelen. Ben je als freelancer actief? Dan geniet je van meerdere fiscale voordelen. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe telefoon of laptop op de zaak kopen. Ook is het mogelijk om BTW terug te vorderen en mogelijk maak je ook nog aanspraak op aftrekposten.
  • Prima te combineren. Onder aan de streep is freelancen prima te combineren met een studie. Dit komt onder meer door de flexibiliteit. Ook ben je in staat om je bedrijf volledig af te stemmen op je studie. Daarmee leer je nog meer gedurende je opleiding!

Nadelen van freelancen

Freelancen als student is absoluut interessant te noemen. Zoals eerder al gesteld, levert dit echter niet alleen maar voordelen op. Als freelancer moet je met de volgende nadelen rekening houden:

  • Je moet zelf werk binnen zien te slepen. Als freelancer ontkom je niet aan het doen van acquisitie. Als je geen klanten hebt, verdien je immers geen geld. Je moet daarom altijd (nieuw) werk binnen zien te slepen. Krijg je dit niet voor elkaar? Dan brengt dit mogelijk onzekerheid met zich mee. Tijdens het freelancen moet je sowieso met veel onzekerheid rekening houden.
  • Je hebt met niet-declarabele uren te maken. Als freelancer heb je ook met niet-declarabele uren te maken. Dit gaat om uren die je aan je administratie moet besteden of aan het netwerken. Ook het binnenslepen van nieuwe klanten/opdrachten kost een hoop tijd.
  • Je bouwt geen pensioen op. Werk je voor een uitzendbureau? Dan bouw je in de meeste gevallen gewoon pensioen op. Tijdens het freelancen doe je dit echter niet. Je bouwt als ondernemer geen pensioen op, waardoor je hier zelf iets voor zou moeten regelen.
  • Er bestaat geen sociaal vangnet. Als freelancer kun je geen beroep op een sociaal vangnet doen. Dit vangnet bestaat namelijk niet voor zelfstandige ondernemers. Breek je bijvoorbeeld je been? Of ben je langere tijd niet in staat om te werken? Dan verdien je als freelancer geen geld. Als je voor een baas werkt, is dit uiteraard een ander verhaal.
  • Complexiteit van Belastingaangifte. In tegenstelling tot een reguliere bijbaan, waarbij de werkgever de belastingen voor je inhoudt en afdraagt, moet je als freelancer zelf je belastingaangifte doen. Dit kan ingewikkeld zijn, vooral als je geen ervaring hebt met belastingzaken.
  • Vooraf betalen van Belasting. Afhankelijk van je inkomen kan de Belastingdienst je verplichten om voorlopige aanslagen te betalen. Dit betekent dat je gedurende het jaar al belasting moet afdragen, wat een impact kan hebben op je cashflow.
  • Je hebt bepaalde kennis nodig. Als je een freelancer bent, komt alles op jezelf aan. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor je eigen boekhouding. En je moet ook begrijpen welke risico’s je loopt gedurende het ondernemen. Om succesvol te freelancen, heb je daarom altijd bepaalde kennis nodig.
  • Je kunt je eenzaam voelen. Ben je als freelancer actief? Dan doe je veel in je eentje. Je werkt wellicht vanuit de bibliotheek van je school of vanuit je studentenkamer. Als je veel aan het werk bent, kun je je hierdoor mogelijk eenzaam voelen. Bij een bijbaan is dit anders; je werkt dan veelal met andere mensen samen.

Wat verdien je als freelancer?

Freelancen biedt veel mogelijkheden, maar levert ook uitdagingen op. Zoals hierboven al gesteld, ben je zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuw werk. Je ervaart hierdoor een bepaald gevoel van onzekerheid. Maar, je kunt als freelancer wel veel geld verdienen.

Reken je bijvoorbeeld met een uurtarief van 30 euro? En ben je in staat om 10 uur per week voor je opdrachtgevers te werken? Dan haal je per week 300 euro bruto binnen. Uitgestreken over een maand komt dit neer op een bruto inkomen van ongeveer 1200 euro.

Dat is uiteraard een hoop geld voor een student. Maar, dit geld komt je zeker niet aanwaaien. Als freelancer ben je druk, druk en nog eens druk. Ook komt alles op jezelf aan, waardoor je eigenlijk geen moment kunt verzwakken.

Bovendien heb je géén zekerheden. Je weet bijvoorbeeld niet op voorhand hoeveel uur je kunt werken. Zit je helemaal zonder klanten? Dan komt er zelfs helemaal geen geld in het laatje.

Conclusie: wat je als freelancer verdient, is van tal van punten afhankelijk. De belangrijkste factoren die van invloed zijn, vind je hieronder:

  • Hoeveelheid werk. De hoeveelheid werk is uiteraard van grote invloed op je mogelijke verdiensten. Des te meer je werkt, des te meer geld je verdient.
  • Uurtarief. Je hebt uiteraard ook nog met je uurtarief te maken. Des te hoger je uurtarief is, des te meer geld je als freelancer verdient. Je moet/kunt jezelf echter qua tarief niet uit de markt prijzen.
  • Kosten. Als freelancer kijk je naar je inkomsten, maar je moet ook je kosten in de gaten houden. Bij een bijbaan is dat compleet anders. Daar heb je in principe niet met werk gerelateerde kosten te maken.
  • Studie. Ook is je studie van invloed op de mogelijke verdiensten. Heb je een hele drukke studie? Dan heb je wellicht niet al te veel tijd om te werken. Of volg je een hele specialistische studie? Binnen dat vakgebied kun je mogelijk ook freelancen, waarbij je mogelijk een hoger uurtarief kunt vragen.

Freelance platforms

Ben je als freelancer op zoek naar werk? Je kunt dit werk in je eigen netwerk zoeken, maar je kunt ook gebruikmaken van freelance platforms. Eén van de voordelen van deze platforms is het diverse aanbod van werk. Eigenlijk komt vraag en aanbod op deze platforms perfect bij elkaar.

Maar, wat zijn nou interessante platforms voor een freelancer? Wij zetten graag meerdere interessante platforms voor je op een rijtje.

YoungOnes

Eén van de meest interessante platforms voor freelancers is YoungOnes. Dit platform stelt je in staat om op een leuke en flexibele manier als freelancer te werken. Het platform geeft hierbij aan dat je gemiddeld 17 euro per uur kunt verdienen!

Bij YoungOnes ligt het werk voor het oprapen. Veel opdrachtgevers plaatsen hier oproepen, waarna je daar als freelancer op kunt reageren. Dit doe je overigens op een hele simpele manier. Dit platform heeft namelijk een eigen app ontwikkeld. Via deze app kun je makkelijk (en snel) de leukste dagklussen vinden.

Als freelancer kun je bij dit platform een minimumtarief van 13 euro per uur rekenen. Voor de opdrachtgever komt hier nog 4,10 euro per uur bovenop. Dat zijn de verdiensten die YoungOnes aan jouw werk overhoudt.

De reviews over YoungOnes zijn erg positief. Bij Trustpilot zijn ruim 2900 reviews achtergelaten, waarvan de gemiddelde score een 4,7 is.

4,7 Reviews.jpg

Freelance.nl

Dit is zo’n beetje het grootste freelance platform van Nederland. Het inschrijven voor deze website is gratis, waarna je op oproepen kunt reageren. Ook kun je zelf je diensten via dit platform aanbieden.

Wil je van alle functies op Freelance.nl gebruikmaken? Dan moet je hier een paar euro per maand voor betalen. Dat is dan ook de manier waarop dit platform het geld verdient.

Belangrijk voordeel van Freelance.nl is de bekendheid. Veel opdrachtgevers zoeken juist via deze website de beste freelancers. Mocht je als freelancer willen starten, dan kun je dus het beste snel een account op Freelance.nl aanmaken.

Hoofdkraan

Hoofdkraan is grotendeels vergelijkbaar met Freelance.nl. Belangrijk verschil is alleen dat de kosten anders berekend worden. Als je bij Hoofdkraan op een opdracht wilt reageren, betaal je hier een klein bedrag voor. De totale kosten kunnen hierdoor echter wel vrij fors oplopen.

Fiverr

Fiverr is als het ware de Engelse variant van Freelance.nl. Op dit platform zijn inmiddels ook veel Nederlandse opdrachtgevers actief. Het is daarom voor jou, als freelancer, ook interessant om hier een account aan te maken.

Belangrijk voordeel van Fiverr is de betrouwbaarheid. Als je online op zoek naar beoordelingen gaat, kom je eigenlijk alleen maar positieve beoordelingen tegen. Dat geeft duidelijk aan dat dit platform haar zaakjes op orde heeft.

Het diverse aanbod van werk is eveneens een groot voordeel. De focus ligt hierbij niet alleen op Nederlandse opdrachtgevers, maar op opdrachtgevers van over de gehele wereld. Dat stelt je in staat om nog meer werk aan te trekken.

Bij Trustpilot zijn meer dan 8200 reviews achtergelaten. Van deze reviews is de gemiddelde score een 3,9:

3,9 Reviews.jpg

Let wel op! dat je als freelancer zelf verantwoordlijk bent voor je belasting aangifte en boekhouding. Kies daarom een goed zzp boekhoudprogramma uit voor je begint.

Leveren deze platforms echt werk op?

Het klinkt zo makkelijk. Je meldt je aan op één van bovenstaande platformen en het werk komt automatisch je kant op. Dit is echter niet hoe het in werkelijkheid eraan toe gaat. Het klopt dat je hier veel werk mee kunt scoren, maar dit hangt wel van jezelf af.

Zo is het van belang dat je weet te concurreren met andere freelancers op deze platformen. Hoe? Bijvoorbeeld door de juiste tarieven te rekenen. En door veel positieve beoordelingen te scoren. Juist doordat er zoveel freelancers op deze platformen aanwezig zijn, is het niet makkelijk om opdrachten te scoren.

Uiteindelijk komt alles op geduld en doorzettingsvermogen aan. Ondertussen moet je ook nog goed werk afleveren, waardoor je mogelijk met partijen vast samen kunt werken. Met de freelance platforms ligt de wereld in ieder geval aan je voeten.

Bijbaan via een uitzendbureau: alle informatie

Freelancen is absoluut niet voor iedereen weggelegd. Je moet je kunnen verkopen. Je moet tegen de onzekerheid kunnen. En je moet volledig op eigen benen kunnen staan.

Zijn dit zaken waar jij je niet zo goed bij voelt? Dan is het aan te raden om op zoek naar ander werk te gaan. Dit werk vind je bijvoorbeeld via een uitzendbureau. Met een bijbaan via een uitzendbureau kun je eveneens het nodige geld verdienen. Met dat geld kun je je dure studentenleven bekostigen.

Een bijbaan via een uitzendbureau biedt veel mogelijkheden. Tegelijkertijd zijn er ook een paar zaken waar je goed rekening mee moet houden. De belangrijkste voors en tegens zetten we daarom graag hieronder voor je op een rijtje.

Voordelen van een bijbaan via een uitzendbureau

Ben je als student op zoek naar een geschikte bijbaan? Je kunt in de buurt bij werkgevers solliciteren, maar je kunt je ook bij een uitzendbureau aanmelden. In dat laatste geval geniet je van meerdere belangrijke voordelen:

  • Groot aanbod van werk. Het is een feit dat je via een uitzendbureau een groot aanbod van werk voorgeschoteld krijgt. Je bent hierdoor in staat om veel uren te maken. Maar, je bent hierdoor ook in staat om veel werkervaring op te doen. Doordat het om een divers aanbod van werk gaat, kun je ook nog eens beter bepalen wat je wel/niet leuk vindt.
  • Je bent vaak relatief flexibel. Belangrijk voordeel van een bijbaan via een uitzendbureau is de flexibiliteit. Bij veel uitzendbureaus ben je namelijk in staat om zelf je werkuren in te plannen. Je geeft zelf aan wanneer je kunt werken, waarna het uitzendbureau dit voor je regelt. Je zit hierdoor bovendien niet vast aan een 9 tot 5 baan.
  • Je geniet van veel gemak. Werken via een uitzendbureau brengt bovenal veel gemak met zich mee. Je hoeft bijvoorbeeld niet zelf op zoek naar werk te gaan. Dat doet het uitzendbureau voor je, waardoor je flink wat tijd bespaart. Heeft het uitzendbureau een geschikte klus voor je gevonden? In veel gevallen hoef je dan niet eens een sollicitatiegesprek te voeren. Een kennismakingsgesprek bij het uitzendbureau is vaak al voldoende.
  • Je komt met veel mensen in contact. Dat je via een uitzendbureau bij veel opdrachtgevers uitkomt, mag duidelijk zijn. Het werk is hierdoor gevarieerd en leuk, terwijl je ook nog eens op veel plekken uitkomt. Dat stelt je in staat om veel nieuwe mensen te leren kennen. Ook op deze manier kun je dus een prima netwerk van contacten opbouwen.
  • Goed te combineren met een studie. Wat voor studie volg je op dit moment? Mogelijk kun je via een uitzendbureau in het betreffende vakgebied gaan werken. Daarbij geniet je dus ook van het feit dat je grotendeels zelf je werkuren kunt bepalen. Al met al kunnen we stellen dat werken via een uitzendbureau goed te combineren is.
  • Je hebt een stok achter de deur. Lijkt freelancen je helemaal niks? Zit je bijvoorbeeld niet op de onzekerheid of de acquisitie te wachten? Dan is het interessant om voor een uitzendbureau te kiezen. Dit bureau biedt namelijk de gewenste stok achter de deur. Het uitzendbureau zorgt voor jouw werk, voor de uitbetaling en voor de acquisitie. Dit brengt een hoop gemak met zich mee en werkt ook nog motiverend.
  • Je geniet van de gewenste ondersteuning. Een bijbaan via een uitzendbureau levert ook de gewenste ondersteuning op. Zit je bijvoorbeeld met een vraag of klacht? Dan kun je altijd met het uitzendbureau contact opnemen. Ook als je het niet naar je zin hebt, kun je contact met het uitzendbureau opnemen. Samen met het uitzendbureau kun je bovendien bepalen wat je leuk vindt om te doen. Daar kun je de rest van je leven profijt van hebben.

Nadelen van een bijbaan via een uitzendbureau

Werken via een uitzendbureau heeft niet altijd een goed imago. Dat heeft onder meer met onderstaande redenen te maken:

  • Het uitzendbureau verdient aan jou. Het salaris dat jij ontvangt, staat niet gelijk aan het bedrag dat het uitzendbureau ontvangt. Elk uur dat je via het uitzendbureau werkt, lever je geld op in het laatje van het uitzendbureau. Dit is iets waar je je even goed bewust van moet zijn.
  • Het gaat vaak om tijdelijke aanstellingen. Als je via een uitzendbureau gaat werken, gaat het vaak om tijdelijke aanstellingen. Dit betekent dat je weinig zekerheid hebt, hoewel er dus wel een divers aanbod van werk beschikbaar is. Het lastige is alleen dat een opdrachtgever relatief makkelijk afscheid van je kan nemen.
  • Vrij complexe contracten en regels. In de wereld van uitzendbureaus wordt gewerkt met meerdere fases. Met name als je net bij het uitzendbureau begint, is dit soort van abracadabra. Mocht je de fases helemaal niet begrijpen, dan kun je het beste even met het uitzendbureau contact opnemen.
  • Weinig aanvullende voorwaarden. Ben je in dienst bij een baas? Dan geniet je mogelijk van aanvullende voorwaarden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld aan een bonusregeling denken. Als je via een uitzendbureau werkt, geniet je niet van zo’n aanvullende voorwaarde. Gelukkig krijg je als uitzendkracht wel ‘gewoon’ vakantiegeld.
  • Wachttijd bij ziekte. Werk je via een uitzendbureau en ben je ziek? Dan heb je met een wachttijd bij ziekte te maken. Dit betekent dat je in veel gevallen één of twee dagen bij ziekte niet uitbetaald krijgt. Daarnaast kun je bij ziekte zelfs ontslagen worden. Dit is echter alleen in specifieke gevallen en in bepaalde fases het geval.
  • Pas na 8 weken pensioenopbouw. De eerste 8 weken die je voor het uitzendbureau werkt, is zonder pensioenopbouw. Pas na deze 8 weken bouw je pensioen op. Overigens doe je dit ook alleen als je 21 jaar oud bent. Mocht je jonger zijn, dan bouw je sowieso geen pensioen op als uitzendkracht.

Wat verdien je bij een bijbaan via een uitzendbureau?

Wat je als uitzendkracht verdient, is van meerdere factoren afhankelijk. Dit hangt onder meer van het soort functie af, het bedrijf, het uitzendbureau, je leeftijd en je ervaring.

Bij het bepalen van het salaris wordt rekening gehouden met het minimumloon. Een uitzendbureau mag je simpelweg niet uitzenden tegen een bedrijf onder het minimumloon.

Let op: ben je nog jonger dan 20 jaar oud? Dan is het niet het normale minimumloon van toepassing, maar het minimumjeugdloon. Wat dit loon precies is, is per leeftijd verschillend.

De wetgeving schrijft voor dat je niet minder mag verdienen dan een werknemer die vast in dienst is. Dit loon moet minimaal gelijk zijn aan het loon dat jij op gaat strijken. Raadpleeg daarom altijd de cao van de bedrijfstak waarin je werkzaam wordt. Ga ook goed na of het bedrijf met salarisschalen werkt.

Studenten Uitzendbureau

Spreekt het werken via een uitzendbureau je aan? Dan is het zaak om op zoek te gaan naar een geschikt uitzendbureau. Wat een geschikt bureau voor jou is, hangt uiteraard van je wensen af. Wij van Studenten.nl helpen je graag aan die ene bijbaan!

Studenten.nl

Eén van de uitzendbureaus die zich specifiek op studenten richt, is Studenten.nl. Bij dit uitzendbureau kun je uit talloze bijbanen kiezen. Studenten richt zich op hbo- en wo-studenten. Maar ook mbo studenten en zelfs scholieren vinden werk via Studenten.nl.

Bij Studenten.nl werk je altijd samen met andere studenten. Je doet hierdoor leuke contacten op en je beleeft hierdoor meer plezier aan het werk. Je bepaalt bovendien zelf wanneer je werkt. Dit geef je makkelijk door via de app waar dit uitzendbureau gebruik van maakt.

Wat is voor jou beter: freelancen of werken via een uitzendbureau?

Freelancen? Of toch een bijbaan via een uitzendbureau? Het is één van de lastigste keuzes die je als student moet/kunt maken. Om je met deze keuze zo goed mogelijk te helpen, hebben wij onderstaande keuzegids opgesteld. Stel deze vragen aan jezelf en formuleer duidelijke antwoorden. Aan de hand van die antwoorden kun je de beste keuze maken.

Hoeveel waarde hecht je aan zekerheid?

Het is belangrijk om over de gewenste zekerheid na te denken. Kies je voor een bestaan als freelancer? Dan kies je indirect voor een onzeker bestaan. Je weet simpelweg niet of je volgende week, volgende maand of volgend jaar nog werk hebt.

Ben je juist op zoek naar een bepaalde mate van zekerheid? Dan is een bijbaan via een uitzendbureau de beste keuze. Het uitzendbureau zorgt voor het werk, waarbij het bij veel uitzendbureaus om een fiks aantal opdrachten gaat. Je hebt hierdoor over werk niks te klagen. Daarmee heb je ook geen klagen over de zekerheid.

Hoeveel waarde hecht je aan flexibiliteit?

De maatschappij is steeds flexibeler aan het worden. Het is daarbij ook de verwachting dat wij, als mensen, flexibeler worden. Om tussen beide mogelijkheden te kiezen, zou je goed naar de flexibiliteit moeten kijken.

Wil je vooral heel flexibel zijn? Dan is het aan te raden om te freelancen. Als freelancer bepaal je zelf welk werk je uitvoert. Als freelancer maak je volledig je eigen keuzes. Als freelancer bepaal je alles zelf. Als freelancer heb je aan niemand verantwoording af te leggen. En het werk als freelancer kun je in veel gevallen vanaf elke locatie uitvoeren.

Hecht je minder waarde aan flexibiliteit? Dan is het wellicht verstandiger om voor een bijbaan via een uitzendbureau te kiezen. Bij zo’n baan is van niet al te veel flexibiliteit sprake. Je werkt immers in opdracht van het uitzendbureau. Bij veel uitzendbureaus kun je wél zelf je werkuren bepalen. Daardoor ervaar je alsnog een bepaalde vorm van flexibiliteit.

Ben je ergens (extreem) goed in?

Ben je onwijs goed in het designen van websites? Ben je onwijs goed in het schrijven van pakkende teksten? Of heb je een ander geweldig talent? Dan is het interessant om dit talent als freelancer in te zetten. Als je ergens extreem goed in bent, kun je als freelancer van meerdere voordelen profiteren:

  • Je hebt waarschijnlijk aan werk geen klagen. Veel opdrachtgevers zijn namelijk doorlopend op zoek naar vakspecialisten. Voor een opdrachtgever is het bovendien interessant om een freelance student in te schakelen.
  • Je kunt veel geld verdienen. Als je ergens extreem goed in bent, kun je een flink uurtarief vragen. Daardoor kun je veel geld verdienen. Als student is dat niet alleen deels noodzakelijk, maar ook erg mooi meegenomen.
  • Je beleeft veel plezier aan je werk. Als je ergens goed in bent, beleef je hier vaak veel plezier aan. Dit komt onder meer doordat je in dat geval vaak van een voldaan gevoel geniet.

Heb je niet het idee dat je ergens onwijs goed in bent? Dan is een bijbaan via een uitzendbureau de betere keuze. Als freelancer moet je je echt onderscheiden, terwijl dit als uitzendkracht minder het geval is.

Het is niet oneerbiedig bedoeld, maar als uitzendkracht hoef je minder te leveren. Je voert vaak de simpelere taken uit. Ook draag je minder verantwoordelijkheid en wordt er niet heel veel van je verwacht. Uiteraard wordt er van je verwacht dat je je werk goed doet, maar je hoeft echt geen specialist te zijn.

Hoeveel waarde hecht je aan een sociaal vangnet?

In Nederland is sprake van een zogeheten verzorgingsstaat. Met het geheel zorgen we ervoor dat iedereen rond kan komen en dat er een sociaal vangnet bestaat.

Ben je als freelancer actief? Dan val je eigenlijk buiten dit sociale vangnet. Het is dan de verwachting dat je je eigen boontjes goed kunt doppen. Mocht je onverhoopt ziek worden, dan betekent dit dat je als freelancer geen geld meer verdient.

Ben je in dat geval werkzaam voor een uitzendbureau? Dan geniet je wel van een sociaal vangnet. Het is daarom belangrijk om voor jezelf na te gaan hoeveel waarde je hieraan hecht.

Wil je graag met andere mensen samenwerken?

Als je via een uitzendbureau werkt, werk je vaak samen met andere studenten. Je werkt hierdoor samen met leeftijdsgenoten en met mensen met dezelfde interesses. Dit maakt het werk een stuk leuker.

Als je een freelancer bent, ben je vaak op jezelf aangewezen. Veel verdienmodellen spelen zich volledig online af. Dit betekent dat je alleen op je computer aangewezen bent.

Vind je het belangrijk om veel onder de mensen te komen? Dan zit je bij een uitzendbureau goed. Een andere optie is om te freelancen, maar dan wel in bepaalde vakgebieden. In vakgebieden waarbij je alsnog onder de mensen komt.

Wat zijn je ambities?

Ben je serieus met je studie bezig? Dan is de kans groot dat je bepaalde ambities hebt. Je wilt een bepaald beroep uitoefenen of je wilt ergens extreem goed in worden. Als je dergelijke ambities hebt, past het ondernemerschap mogelijk goed bij je.

Een overeenkomst van veel succesvolle ondernemers is dat ze ambitieus zijn. Ze durven hierdoor risico’s te nemen. Ook zijn ze hierdoor in staat om hard en veel te werken. Op die manier zijn succesvolle ondernemers in staat om een succesvolle business op te bouwen.

Merk je aan jezelf dat je niet al te veel ambities op dit moment hebt? Wil je puur werken omdat je het geld als student nodig hebt? Dan is het wellicht beter om voor een bijbaan via een uitzendbureau te kiezen. Als uitzendkracht hoef je niet het meest bijzondere werk uit te voeren. In ruil daarvoor ontvang je salaris, maar dit kost je dus waarschijnlijk niet al te veel moeite.

Waar gaat de voorkeur van de meeste studenten naar uit?

De vergelijking tussen freelancen of een bijbaan via een uitzendbureau is een logische vergelijking. Veel studenten komen namelijk voor deze keuze te staan.

Als we naar de gemaakte keuzes kijken, vallen meerdere zaken ons op:

  • De meeste studenten kiezen voor een bijbaan via een uitzendbureau. Dit heeft met de zekerheid te maken, maar ook met de studententijd. Tijdens je studententijd wil je ongetwijfeld veel lol maken. Een bestaan als freelancer sluit daar niet altijd even goed op aan.
  • Meer en meer studenten worden freelancer. Er is wel een tendens zichtbaar dat meer en meer studenten freelancer worden. Dit blijkt onder meer uit de cijfers van de Kamer van Koophandel. Daaruit blijkt dat er meer en meer jonge ondernemers een bedrijf inschrijven.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Stel jezelf vooral bovenstaande vragen. Aan de hand van de antwoorden kun je voor jezelf de juiste knoop doorhakken.

Vergeet ondertussen niet te genieten van je studententijd. Geld verdienen is leuk, belangrijk en onmisbaar. Het is echter ook belangrijk om als student te genieten. De studententijd komt namelijk nooit meer terug.

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures