Studenten logo.

5 leestijd

Gids: Hoe maak je een goed CV?

door Patrick Werkman • Updated Dec 29, 2022

Ga je solliciteren? Dan moet je wel een cv hebben. Het curriculum vitae is het eerste waar een potentiële werkgever naar kijkt. Het is daarom aan te raden om een perfect cv op te stellen.

Hoe kun je een perfect cv maken? En welke informatie moet je sowieso op je cv vermelden? Je leest het allemaal in dit artikel.

Het belang van een cv

De eerste indruk is de belangrijkste. Deze indruk laat je achter met je cv. Tijdens een sollicitatietraject is dit het eerste waar een potentiële werkgever naar kijkt.

Heb je een gelikt, professioneel en uniek cv? Dan laat je hiermee een onbetwistbare indruk achter. Ziet je cv er niet al te netjes uit? Dan sta je direct 1-0 achter.

Daarnaast geeft een cv een duidelijke indruk. Een duidelijke indruk over wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. Maar, ook over wat je doet en wat je gedaan hebt.

Uit welke onderdelen moet een cv bestaan?

In de basis bestaat een cv uit meerdere onderdelen:

 • Persoonlijke gegevens. Bij de persoonlijke gegevens moet je sowieso je naam en adres vermelden. Ook is het verstandig om je telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum te vermelden. Heb je voor een baan een rijbewijs nodig? Vermeld dan ook bij je persoonlijke gegevens dat je een rijbewijs hebt.
 • Werkervaring. Veel potentiële werkgevers kijken direct naar de ervaring die je hebt opgedaan. Vermeld dit daarom uitgebreid en netjes op je cv. Het is wel aan te raden om kritisch hierbij te zijn. Heb je niet-relevante werkzaamheden uitgevoerd? Dan kun je deze wellicht beter van je cv weghalen.
 • Competenties. Dit zijn de persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten die je hebt. Zet hier niet lukraak iets neer, maar stem dit af op de potentiële baan. Daarmee laat je ook zien dat je je goed verdiept in de vacature en functie hebt.
 • Opleidingen/diploma’s. Tot slot kun je op je cv ook nog opleidingen en diploma’s vermelden. Ook hierbij is het belangrijk om alleen relevante zaken te vermelden. Je hoeft dus niet te vermelden dat je je zwemdiploma A en B hebt.

Hoe stel je een cv op?

Voor het maken van een goed cv hoef je slechts een paar stappen te doorlopen:

 • Stap 1: bepaal welke informatie je op je cv gaat zetten
 • Stap 2: kies een fraaie template of fraai sjabloon voor je cv. Je kunt een standaard sjabloon/template gebruiken. Maar, je kunt uiteraard ook zelf iets ontwerpen.
 • Stap 3: vermeld vervolgens alle gegevens die je op je cv wilt hebben. Doe dit aan de hand van bovengenoemde onderdelen.
 • Stap 4: finetune je cv. Dit betekent dat je goed naar alle informatie moet kijken. En dat je mogelijk nog aanpassingen aan het design door moet voeren.
 • Stap 5: maak de cv persoonlijk. Tot slot is het zaak om het cv persoonlijk te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een zakelijke foto toe te voegen.

Tips voor het maken van een goed cv

Het maken van een goed cv is niet makkelijk. Het klopt dat je slechts een paar stappen hoeft te doorlopen, maar een foutje is snel gemaakt. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je cv perfect op jou aansluit.

Dat krijg je voor elkaar met deze tips:

 • Maak je cv overzichtelijk. Een potentiële werkgever kijkt in eerste instantie snel naar je cv. Het is daarom zaak om voor een overzichtelijk cv te zorgen. Een cv dat je snel en makkelijk kunt scannen.
 • Maak je cv niet al te lang. Het is niet aan te raden om voor een lang cv te kiezen. Hou het bij maximaal 2 a4’tjes.
 • Richt je op relevante zaken. Vermeld alleen relevante zaken op je cv. Je bent wellicht geneigd om heel veel informatie te vermelden. Doe dat niet, maar hou het bij het belangrijkste.
 • Voeg eventueel referenties toe. Het kan nooit kwaad om referenties toe te voegen aan je cv. Stel je referenties hier wel van op de hoogte.
 • Print je cv uit en bekijk ‘m zelf kritisch. Als je een cv gemaakt hebt, is het aan te raden om deze even te printen. Bekijk ‘m nu kritisch en bepaal wat je er precies van vindt.
 • Pas het design aan op de functie. Solliciteer je op een serieuze baan in bijvoorbeeld de financiële sector? Pas hier het design op aan. Of solliciteer je op een baan waarbij je met kinderen gaat werken? Pas dan ook hier het design op aan. Je kunt het beste het design voor elke sollicitatie aanpassen.

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures