Studenten logo.

5 leestijd

Gids: Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

door Patrick Werkman • Updated Dec 29, 2022

Heb je een leuke functie gezien? En heb je een goed cv gemaakt? Dan moet je mogelijk nog iets doen: een goede sollicitatiebrief schrijven. Hoe je zo’n brief moet schrijven, lees je in deze gids.

Is een sollicitatiebrief verplicht?

Dit hangt af van het soort functie. Bij niet alle functies is het benodigd om een sollicitatiebrief te schrijven. Dit is dan ook iets dat je voor jezelf moet bepalen.

Naar de sollicitatiebrieven is onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat in 60 à 65% van de gevallen een sollicitatiebrief verplicht is. Check daarom goed of hier in de vacature over gerept wordt.

Wat is een sollicitatiebrief precies?

Een sollicitatiebrief is niet helemaal hetzelfde als een motivatiebrief. De insteek bij beide soorten brieven is anders:

  • Sollicitatiebrief: met een sollicitatiebrief leg je een link tussen je cv en vacature. Je bespreekt onder meer waarom jouw cv goed op de vacature aansluit.
  • Motivatiebrief: met een motivatiebrief bespreek je vooral waarom je de baan wilt hebben. Je richt je meer op het promoten van jezelf.

De insteek is dus significant anders. Daarnaast is een sollicitatiebrief vaak korter dan een motivatiebrief. Neemt niet weg dat je alsnog voor een combinatie van beide kunt kiezen.

Dat is iets wat je vooral zelf goed aan moet voelen. En je moet vooral doen waar je je goed bij voelt. En je moet doen wat je denkt dat het beste is in jouw situatie. Elke situatie, cv en vacature is immers uniek.

Stappenplan voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Wil je voor een bepaalde vacature een sollicitatiebrief schrijven? Doe dat aan de hand van dit stappenplan:

  • Stap 1: bereid je goed voor. Dit doe je vooral door je in te lezen in het bedrijf. Bij welk bedrijf ga je precies solliciteren? En wat weet je van dit bedrijf? Zorg ervoor dat je je alles weet van het bedrijf.
  • Stap 2: start de brief met een sterke openingszin. Een goed begin is het halve werk. Je moet een sollicitatiebrief daarom starten met een goede openingszin. Deze zin moet voornamelijk uitnodigen om verder te lezen. Stel deze zin op een creatieve en unieke manier op. En stem dit goed af op het bedrijf en de vacature.
  • Stap 3: schrijf in het kort iets over jezelf. Je kunt in de sollicitatiebrief nu iets korts over jezelf vertellen. Vertel wie je bent, wat je gedaan hebt en wat je in de toekomst wilt doen.
  • Stap 4: vermeld relevante zaken. Met je sollicitatiebrief moet je de link leggen tussen je cv en de vacature. Dit doe je vooral door relevante zaken te vermelden. Denk hierbij aan je opleidingen, cursussen en werkervaring.
  • Stap 5: toon jezelf. In je sollicitatiebrief is het zaak dat je jezelf toont. Dit doe je door relevante zaken te benoemen, maar ook door vol zelfvertrouwen over te komen. Kies dus niet voor twijfelende zinnen. Kies in plaats daarvan juist voor krachtige en overtuigende zinnen.
  • Stap 6: sluit de brief af met een krachtige zin. Tot slot is het advies om je sollicitatiebrief met een krachtige zin af te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘Ik hoop snel een kop koffie met jullie te drinken!’.

Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief schrijven is absoluut niet makkelijk. Je moet namelijk op de juiste manier de link tussen je cv en vacature zien te leggen. Je wilt hierbij niet overdreven overkomen. Maar, je wilt wel laten blijken dat je echt perfect geknipt voor de functie bent.

Het is daarom zaak om even goed de tijd te nemen. Maak eerst een eerste versie. Pas deze beetje bij beetje aan, totdat je de perfecte sollicitatiebrief hebt.

Let hierbij heel goed op spelling- en grammaticafouten. Laat je brief daarom nog even door iemand anders doornemen. Hij/zij ziet sneller foutjes staan.

Verder is het zaak om de brief niet al te lang te maken. Een goede sollicitatiebrief bestaat uit een paar alinea’s. Dit betekent dat de brief niet langer dan 1 A4’tje zou moeten worden.

Uiteraard is het ook zaak om je goed te verdiepen in de functie. Verdiep je dus goed in het bedrijf, maar ook in de functie. Voer daarom eerst echt gedegen onderzoek uit, voordat je de brief schrijft.

Tot slot is het advies om online voorbeelden te checken. Met deze voorbeelden krijg je een duidelijke indruk van goede sollicitatiebrieven. Deze brieven kunnen uiteraard ook als inspiratie dienen.

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures