Studenten logo.

2 leestijd

Hoe studenten geld kunnen verdienen met copywriting

door Patrick Werkman • Updated Apr 24, 2023

Is schrijven helemaal jouw ding en ben je ook nog eens commercieel ingesteld? Een baan als copywriter is misschien wel voor je weggelegd. Als copywriter werk je wanneer jij wilt, hoef je de deur niet uit en ontwikkel je jouw schrijfvaardigheden. Is dit iets wat je aanspreekt? In dit artikel lees je hoe je als student geld kunt verdienen als copywriter.

Wat is copywriting?

Copywriting is het schrijven van overtuigende teksten met als doel om klanten tot actie aan te zetten. Met andere woorden betekent dit dat je teksten schrijft op een commerciële manier. Dit is iets anders dan bijvoorbeeld het schrijven van een scriptie, omdat dit een informatief doel heeft.

Als copywriter heb je, naast het schrijven van een aantrekkelijke tekst, vaak ook de taak om een tekst vindbaar te maken in zoekmachines. Dit wordt ook wel SEO (Search Engine Optimization) genoemd. Het is natuurlijk belangrijk dat een tekst goed vindbaar is, zodat klanten sneller op de tekst klikken.

Hoeveel verdien je als copywriter?

De salarissen van een copywriter lopen nogal uiteen. Het is vaak afhankelijk van de situatie hoeveel jij verdient. Ben je al een ervaren copywriter? Dan zul je meer verdienen dan iemand zonder werkervaring. Daarnaast is het afhankelijk van de manier waarop je werkt. Werk je in loondienst bij een bedrijf of kies je jouw eigen tarieven als freelancer? Over het algemeen verdient een copywriter een gemiddeld jaarsalaris van 30.900 euro. Daarbij is het goed om te bedenken dat een beginnende copywriter vaak per woord uitbetaald wordt. Dit kan zelfs beginnen vanaf 1 eurocent per woord. Hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger het tarief per woord zal zijn.

Hoe verdien je geld als copywriter?

Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen als copywriter. We zetten de opties voor je op een rij.

Ga aan de slag bij een marketingbureau

Heb je nog geen ervaring met het schrijven van commerciële teksten? Dan kan het een goede keuze zijn om aan de slag te gaan bij een marketingbureau. Marketingbureaus zijn vaak op zoek naar (beginnende) copywriters. Het voordeel hiervan is dat je vanaf het begin af aan leert hoe je wervende teksten kunt schrijven en hoe je SEO kunt toepassen. Ben je al wat meer ervaren, maar wil je financiële zekerheid? Dan kan dit ook een goede optie zijn. Bij een marketingbureau is er namelijk altijd werk en hoef je niet zelf op zoek te gaan naar opdrachten.

Word freelancer

Wil jij als zelfstandige aan de slag als copywriter? Zeker als je al wat meer ervaring hebt, kan dit een ideale optie zijn. Je kunt zelf eigen tijden indelen, eigen opdrachten uitkiezen en ook nog eens een eigen tarief bepalen. Belangrijk is dat je over een portfolio beschikt met eerder geschreven werk. Heb je dit achter de hand? Dan kun je ervoor kiezen om zelf bedrijven te benaderen of om je in te schrijven bij verschillende freelance websites. Hier kun je een advertentie plaatsen of zelf reageren op advertenties.

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures