Studenten logo.

2 leestijd

Hoe studenten geld kunnen verdienen met fotografie

door Patrick Werkman • Updated Apr 24, 2023

Professioneel fotograaf worden, voor velen onder ons is dit een droom. Maar wist je dat je ook geld kunt verdienen met fotografie als je nog studeert? Zeker als je de ambitie hebt om verder te willen gaan met fotografie, is dit een mooie kans om jezelf op de kaart te zetten. Daarnaast bouw je ook nog eens een portfolio op. Op welke manieren kun je als student geld verdienen met fotografie? Dat kun je lezen in dit artikel.

Prints verkopen

Een perfecte manier om geld te kunnen verdienen, is door het verkopen van prints. Er zijn een tal aan platformen waar jij als fotograaf jouw prints kunt verkopen. Een groot voordeel van deze platformen is dat je enkel de foto hoeft te uploaden. Het platform zelf zorgt ervoor dat de foto op een mooie manier wordt geprint en dat deze naar de klant wordt gestuurd. Belangrijk is wel dat je jezelf onderscheidt van de rest. Op deze manier heb je meer kans dat mensen jouw prints willen kopen. Een voorbeeld van een website waar je prints kunt verkopen, is Printler.

Stockfoto’s verkopen

Een stockfoto wordt ook wel een ‘foto op voorraad’ genoemd. Dit zijn foto’s die beschikbaar zijn op een bepaalde beeldbank en gekocht kunnen worden door bijvoorbeeld kranten of reclamebureaus. Op het moment dat je een geschikte beeldbank hebt gevonden om jouw foto’s te uploaden, ontvang je per gekochte foto een commissie.

Fotoshoots organiseren

Er zijn heel wat mensen die op zoek zijn naar een leuke fotograaf waar zij een fotoshoot kunnen doen. Als je al een aantal mooie exemplaren hebt geschoten die je als voorbeeld kunt gebruiken, kun je ervoor kiezen om een Instagram-account aan te maken en deze foto’s hierop te tonen. Met dit Instagram-account laat jij zien dat je open staat voor fotoshoots. Vind je het lastig om klanten te werven? Maak gebruik van hashtags om jezelf zichtbaar te maken, kijk eerst rond in je eigen netwerk en post regelmatig foto’s.

Belangrijk is wel dat jij weet waar je voor staat. Zo weten potentiële klanten namelijk ook wat ze aan je hebben. Wil je graag op bruiloften fotograferen? Of doe je liever gezinsfotografie? Geef dit duidelijk weer op je kanaal.

Foto’s editen

Beschik jij over goede Photoshop-skills? Dan kun je ervoor kiezen om zelf als foto-editor aan de slag te gaan. Veel fotografen hebben hier zelf geen tijd voor en huren hier iemand voor in. Een goede manier om edit-werk te kunnen doen, is door jezelf in te schrijven op verschillende freelance websites. Hier kun je reageren op advertenties, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een advertentie te plaatsen waarin je jezelf aanbiedt om edit-werk te verrichten voor andere fotografen. Het editen van foto’s is namelijk ook een goede manier om ervaring op te kunnen doen binnen de fotografie. Naast het schieten van beelden, is het editen van de foto’s even belangrijk.

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures