Studenten logo.

2 leestijd

Hoe studenten waardevolle werkervaring kunnen opdoen

door Patrick Werkman • Updated Apr 6, 2023

Het opdoen van waardevolle werkervaring tijdens je studie kan erg belangrijk zijn. Zeker als je na je studie direct een baan wilt binnen het vakgebied. Op het moment dat jij jezelf presenteert op de arbeidsmarkt, wordt er namelijk altijd gekeken naar relevante werkervaringen. Hoe zorg je ervoor dat je deze waardevolle ervaringen op kunt doen als je nog aan het studeren bent? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Een geschikte stageplek uitzoeken

Stagelopen is een uitstekende gelegenheid om waardevolle werkervaring op te kunnen doen. Je maakt namelijk niet alleen kennis met het werkveld, je leert ook hoe je het beroep in de praktijk kunt uitoefenen. Belangrijk is dan ook dat je op tijd zoekt naar een stageplek. Zo voorkom je dat je op een stageplek belandt waar jij je eigenlijk niet helemaal goed bij voelt. Zeker als je in het buitenland stage wilt gaan lopen, dan is het aan te raden om op tijd te beginnen met zoeken.

Een studiegerelateerde bijbaan

Bijbanen zijn er in allerlei soorten. Als je graag waardevolle werkervaring op wilt doen, dan kun je kijken naar een bijbaan die gerelateerd is aan je studie. Studeer je bijvoorbeeld voor verpleegkundige? Zoek dan een bijbaan in de zorg. Zo maak je alvast kennis met het werkveld en dit kun je dan ook op je CV vermelden.

Vind je het lastig om een studiegerelateerde bijbaan te vinden? Het is altijd goed om te netwerken. Kijk welke bijbanen medestudenten verrichten of maak gebruik van sociale mediakanalen. Er zal altijd wel iemand zijn die je op weg kan helpen.

Vrijwilligerswerk

Via vrijwilligerswerk kun je heel gemakkelijk waardevolle werkervaring opdoen. Er zijn namelijk tal van organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers. Een groot voordeel aan vrijwilligerswerk is dat het toegankelijk is. Vaak is het namelijk maar een aantal uren per week en je zet je ook nog eens op een maatschappelijke manier in.

Traineeships

Ben je al bijna afgestudeerd en vind je het lastig om een baan te vinden? Je kunt er altijd voor kiezen om na je studie een traineeship te volgen. Een traineeship is een combinatie tussen werken en het volgen van een leertraject. Op deze manier verdien je geld en doe je relevante werkervaring op.

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures