Studenten logo.

5 leestijd

Gids: Pimp je social media

door Patrick Werkman • Updated Dec 29, 2022

Ben je aan het solliciteren op je droombaan? Grote kans dat de potentiële werkgever je via het internet even opzoekt. En grote kans dat de werkgever daarbij op je social media uitkomt.

Voldoende reden dus om je social media te pimpen. Hiermee bedoelen we met name dat je je social media op een slimme manier in moet richten. Hoe je dit doet? Daarvoor vind je hieronder de beste tips.

Waarom checkt een werkgever je social media?

Een potentiële werkgever wil weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. En social media vormen daar een prima afspiegeling voor. Door je social media te bekijken, tracht een potentiële werkgever om meer inzicht in je te krijgen.

Welke social media worden bekeken?

Een potentiële werkgever doet iets vrij simpels: jouw naam in Google intypen. De zoekresultaten die dan naar voren komen, worden stuk voor stuk bekeken. Dit kan dus bijvoorbeeld je Facebook account zijn, maar ook je TikTok account.

Op deze manier kan een potentiële werkgever veel informatie tegenkomen. Zit je bijvoorbeeld op fora? Dan is het verstandiger om niet je eigen naam te gebruiken. Mocht je dit wel doen, kan een potentiële werkgever al je posts inzien.

Hoe kun je je social media pimpen?

Als je in een sollicitatietraject zit, wil je uiteraard een goede indruk achterlaten. Dit doe je onder meer door je social media te pimpen. Om je social media te pimpen, is het advies om deze tips op te volgen:

  • Scherm je social media accounts af. Zit je bijvoorbeeld op Instagram? Dan is het verstandig om een slotje op je Instagram account te zetten. Hiermee voorkom je dat een potentiële werkgever al je foto’s in kan zien. Een aanrader, aangezien je ongetwijfeld festivalfoto’s en dergelijke op je Instagram hebt staan.
  • Kijk goed naar je profielfoto’s. Sta je half dronken op je profielfoto? Dan is het verstandig om een andere profielfoto te nemen. Ook hiermee straal je meer uit richting je potentiële werkgever.
  • Kijk goed naar de openbare informatie. Het is ook verstandig om te kijken naar welke informatie allemaal openbaar is. Op bijvoorbeeld Facebook is het mogelijk kom alle informatie af te schermen. Wel zo prettig, omdat je sowieso niet wil dat iedereen deze informatie in kan zien.
  • Type zelf je naam op Google eens in. Het is sowieso aan te raden om zelf je naam eens op Google in te typen. Je ziet dan direct waar en hoe je te vinden bent. Mogelijk vind je op die manier foto’s die je toch liever verwijderd wilt hebben.

Richt je pijlen op LinkedIn

In dit artikel hebben meerdere social media kanalen al de revue gepasseerd. Deze kanalen zijn voornamelijk ter plezier. Maar, er is ook social media die je zakelijk in kunt zetten. Dan hebben we het uiteraard over LinkedIn.

LinkedIn is hét zakelijke social media kanaal bij uitstek. Via dit kanaal kun je in contact komen met andere mensen, connecties opdoen en je netwerk uitbreiden. Ook is het via LinkedIn mogelijk om bijvoorbeeld in aanraking te komen met vacatures.

Het is dan ook aan te raden om je LinkedIn profiel te updaten. Dit doe je als volgt:

  • Zorg voor een professionele profielfoto. Zoals eerder al aangegeven, is het verstandig om goed naar je profielfoto te kijken. Kies voor een professionele foto, zodat je profiel direct veel uitstraalt.
  • Voeg je relevante opleidingen toe. Tijdens het sollicitatietraject komt je potentiële werkgever op je LinkedIn pagina uit. Het is alleen daarom al aan te raden om relevante opleidingen toe te voegen aan je pagina.
  • Bouw een flink netwerk op. Het is ook aan te raden om via LinkedIn een flink netwerk op te bouwen. Hiermee laat je aan je potentiële werkgever zien dat je goed in netwerken bent. Maar, dit is voor eigen belang uiteraard ook erg fijn.
  • Voeg waardevolle informatie aan je pagina toe. Ben je in het bezit van relevante opleidingen? Of heb je bepaalde cursussen gevolgd? Ook dit is waardevolle informatie die je aan je pagina toe kunt voegen. Zorg al met al voor een zo’n compleet mogelijke LinkedIn pagina.

Houd rekening met de gevaren van social media

Tot slot nog een belangrijke tip; houd rekening met de gevaren van social media. Doe je bijvoorbeeld een racistische of vervelende uitspraak? De kans is groot dat deze opmerking nooit meer van het internet afkomt. Denk daarom goed na over de zaken die je op social media zet!

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures