Studenten logo.

1 leestijd

Gids: solliciteren als een Pro

door Patrick Werkman • Updated Jan 5, 2023

Solliciteren is spannend, is uitdagend en doe je waarschijnlijk niet dagelijks. Wil je desondanks een geweldige indruk tijdens het sollicitatieproces achterlaten? Dat doe je met onderstaande tips.

Sollicitatie tips

Sollicitatie tips

Tip 1: maak een krachtig cv Ga je solliciteren? Het eerste waar de meeste werkgevers naar kijken, is naar je cv. Je moet daarom voor een krachtig cv zorgen. Een cv dat onderscheidend is. Een cv dat opvalt. En een cv waaruit duidelijk blijkt wat je competenties zijn.

Vermeld op je cv alleen de belangrijkste zaken. Denk hierbij aan je persoonlijke gegevens en je werkervaring. Dit vul je vervolgens aan met relevante opleidingen, vaardigheden en competenties. Heb je nog relevante nevenactiviteiten in het verleden gaan? Ook die kun je toevoegen aan je cv.

Tip 2: verdiep je goed in het bedrijf Kom je een interessante vacature tegen? Dan is het aan te raden om je eerst goed in het bedrijf te verdiepen. Wat doet het bedrijf precies? Waar is het bedrijf naar op zoek? En wat is jouw band ten opzichte van het bedrijf?

Door je goed in het bedrijf te verdiepen, kun je bijvoorbeeld je cv aanpassen. Ook sla je hiermee tijdens het sollicitatiegesprek geen flater. Laat je tijdens het gesprek blijken dat je je goed verdiept hebt? Dan is dat uiteraard een groot pluspunt.

Bonustip: neem de vacature heel goed door. Neem goed door wat de functie-eisen zijn. Achterhaal naar wat voor persoon het bedrijf op zoek is. En ga goed na om welke competenties het bedrijf vraagt.

Tip 3: ontdek waar je goed in bent Als je gaat solliciteren, moet je jezelf als het ware verkopen. Dit kun je alleen doen als je weet waar je goed in bent. Durf daarom kritisch naar jezelf te kijken. En bepaal op basis daarvan wat je krachten, skills en competenties zijn.

Heb je dit duidelijk in beeld voor jezelf gebracht? Dan kun je dit op je cv plaatsen. Je kunt dit ook tijdens het sollicitatiegesprek ter sprake laten komen.

Voordat je dit kunt doen, moet je wel weten waar je goed in bent. Ontdek daarom waar je goed in bent. En bepaal vervolgens of dit aansluit op de competenties die in de vacature vermeld staan.

Tip 4: bereid je voor op lastige vragen Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je ongetwijfeld lastige vragen afgevuurd. Bereid je daarom op voorhand goed voor op onderstaande vragen:

  • Wat maakt jou geschikt voor deze functie? Het antwoord op deze vraag kun je met tip 2 & tip 3 bepalen.
  • Waarom wil je hier werken? Laat in je antwoord merken dat je je goed in het bedrijf verdiept hebt. En bepaal voor jezelf op voorhand wat het bedrijf zo interessant maakt.
  • Kun je iets over jezelf vertellen? Met deze vraag worden je communicatieve vaardigheden getest. Bereid je daarom op voorhand al goed op deze vraag voor. Bepaal bijvoorbeeld wat je over jezelf wilt vertellen.
  • Waarom zit er een gat in je cv? Je kunt het beste eerlijk antwoorden op deze vraag. Doe dit zo rustig en duidelijk mogelijk. Voor veel werkgevers is een gat in je cv namelijk niet (meer) van belang.
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar? Een potentiële werkgever vraagt dit om een indruk te kijken van je toekomstbeeld. Antwoord bijvoorbeeld dat je jezelf wilt ontwikkelen. Of dat je wilt groeien in je vakgebied. Probeer het antwoord zo concreet en realistisch mogelijk te houden.
  • Wat zijn je goede en slechte eigenschappen? Als je tip 3 opgevolgd hebt, kun je antwoord geven op deze vraag. Probeer je antwoorden duidelijker te maken met behulp van voorbeelden.

Tip 5: bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek Het is sowieso belangrijk om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Dit doe je bijvoorbeeld door zelf ook vragen te bedenken. Hiervoor moet je je goed verdiepen in het bedrijf, de vacature en de functie.

Daarnaast moet je goed nadenken over je salarisindicatie. Wat wil je in je nieuwe baan verdienen? Welke secundaire arbeidsvoorwaarden wil je hebben? En wat eis je nog meer van je werkgever? Dit moet uiteraard wel binnen de realistische kaders blijven.

Tip 6: presenteer jezelf goed Het is belangrijk om je tijdens het gesprek goed te presenteren. Kom daarom netjes op tijd, geef een stevige hand en neem een actieve zithouding op je stoel aan. Hang niet onderuit, maar zit ook weer niet op het puntje van je stoel.

Laat je gesprekspartner netjes uitspreken. Geef antwoord op de vragen die gesteld worden. En stel ook je eigen vragen. Veel succes!

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures