Studenten logo.

3 leestijd

Tips voor het vinden en het succesvol afronden van stages als student

door Patrick Werkman • Updated Apr 6, 2023

Stage lopen. De één vindt het fantastisch, terwijl de ander hier al maanden wakker door ligt. Wat je er ook van vindt, uiteindelijk zul je er toch doorheen moeten. Bij de meeste studies is het namelijk verplicht om één of meerdere stages te lopen. Het opdoen van praktijkervaring kan namelijk erg waardevol zijn, maar hoe vind je de juiste stage? En hoe zorg je ervoor dat je de stageperiode succesvol afrondt? In dit artikel geven we je verschillende tips mee die je hiermee kunnen helpen.

Waarom stage lopen nodig is om jezelf te ontwikkelen

Het is niet voor niets dat het opdoen van praktijkervaring vaak een verplicht onderdeel is van de studie. Stage lopen zorgt ervoor dat je de geleerde theorie toe kunt passen in de praktijk. Op het moment dat je kiest voor een studie, kan het lastig zijn om een beeld te vormen van hoe het beroep er in de praktijk uit komt te zien. De stageplek laat precies zien hoe de praktijk eruit komt te zien. Tevens zul je altijd wel iets leren. Je zult moeten werken aan bepaalde competenties en hoe spannend dat ook kan zijn, het zorgt er uiteindelijk voor dat jij jezelf op bepaalde gebieden leert ontwikkelen.

Het vinden van een geschikte stage doe je zo

Het vinden van een leuke stageplek is natuurlijk belangrijk. Het is dan ook goed om op tijd te beginnen met het zoeken naar een stageplaats. Gemiddeld gezien start een stageplek 13 weken van tevoren met het zoeken naar een geschikte stagiair(e). Maak daarom gebruik van je eigen netwerk, zoek een stageplek via jouw eigen onderwijsinstelling en zoek naar bedrijven bij jou in de buurt. Vind je het lastig om te bepalen of deze stageplek bij je past? Vraag of je een paar uurtjes mag meelopen. Zo krijg je een goed beeld van het bedrijf.

Stage succesvol afronden

Loop je al een tijdje stage en wil je deze stage op een succesvolle manier afronden? Houdt namelijk in gedachten dat een stageplek misschien wel een toekomstige werkplek zou kunnen zijn. Het komt namelijk geregeld voor dat het bedrijf de stagiair(e) uiteindelijk aanneemt vanuit de stage. De volgende tips helpen je om de stage succesvol af te kunnen ronden:

  • Vraag regelmatig en op tijd feedback aan de stagebegeleider en pas de feedback toe in de praktijk
  • Laat stageverslagen lezen door de praktijkbegeleider
  • Reflecteer op je eigen stageperiode. Wat heb je geleerd? Wat zou je de volgende keer anders doen? Waar kun je nog aan werken?
  • Bedank alle collega’s voor de mogelijkheid dat je hier stage hebt mogen lopen

Als je de stage succesvol hebt afgerond, kun je jouw stagebegeleider vragen om referenties. Ben je in de toekomst op zoek naar een nieuwe baan? Dan kan dit erg handig zijn. Tevens kun je ervoor kiezen om jouw collega’s toe te voegen op LinkedIn. Connecties opdoen binnen jouw werkveld kan namelijk zeker geen kwaad.

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures