Studenten logo.

2 leestijd

Werken als grafisch ontwerper als student: wat zijn de opties?

door Patrick Werkman • Updated Oct 24, 2023

Weet jij precies hoe je een logo in elkaar kunt zetten? Of ben je vaardig in het creëren van een aantrekkelijke reclamefolder? Grote kans dat jij aan de slag kunt als grafisch ontwerper. Zeker als student is dit een mooie kans om je portfolio alvast op te kunnen bouwen. Maar wat zijn de precieze mogelijkheden om aan de slag te kunnen gaan als grafisch ontwerper als student? Dat lees je in dit artikel.

Wat doet een grafisch ontwerper?

Als grafisch ontwerper verricht je de grafische vormgeving van verschillend drukwerk. Je kunt hierbij onder andere denken aan reclamefolders, logo’s, verpakkingen, boekomslagen. Een grafisch ontwerper weet dan ook precies hoe dit op een commerciële manier aangepakt kan worden. Welke kleuren en vormen worden er gebruikt om potentiële klanten te lokken? Dit is iets waar je als grafisch ontwerper kennis van hebt. Daarnaast ben je als grafisch ontwerper vaardig als het gaat om het werken met verschillende programma’s. Vaak wordt er gebruikgemaakt van Adobe Photoshop, Illustrator of InDesign.

Als grafisch ontwerper is het belangrijk dat je over een creatief denkvermogen beschikt en dat je exact weet hoe jij op een commerciële manier kunt vormgeven. Vaak heeft de klant zelf al een bepaald idee over hoe het ontwerp eruit moet komen te zien, maar eigen inbreng wordt ook zeker gewaardeerd.

Welke opties zijn er?

Is een bijbaan als grafisch ontwerper iets voor jou? Er zijn verschillende opties. We zullen deze voor je opnoemen.

Werk als freelancer

De meest voor de hand liggende optie als je aan de slag wilt als grafisch ontwerper en nog studeert, is om freelance werk te verrichten. Op het moment dat jij beschikt over een eenmanszaak, kun je zelf opdrachten aannemen. Schrijf je in bij een freelance website, maak je eigen website waarop je jouw diensten aanbiedt of benader zelf klanten. Een groot voordeel hiervan is dat jij zelf het tarief kunt bepalen. Vergt een opdracht veel werk? Dan kun je vragen om een hoger tarief.

Wil jij jouw diensten aanbieden? Goede websites hiervoor zijn:

  • Fiverr.com
  • Sitedeals

Ga in dienst bij een reclamebureau

Er zijn heel wat reclamebureaus die op zoek zijn naar goede grafische vormgevers. Nu is het natuurlijk zo dat je nog studeert, maar er zijn ook altijd functies te vinden voor een aantal uren per week. Daarnaast kun je altijd in overleg gaan met de werkgever over het aantal uren.

Sluit je aan bij een platform

Er zijn verschillende platformen waar jij als student ingehuurd kan worden. Meld je hierbij aan en vermeldt dat jij werk zoekt als grafisch ontwerper. Deze platformen zijn er om jou als grafisch ontwerper te koppelen aan een klant.

Blijf jouw skills ontwikkelen

Lukt het je nog niet om aan de slag te gaan als grafisch ontwerper? Of heb je nog te weinig ervaring? Zorg ervoor dat je jouw skills blijft ontwikkelen. Probeer eens gratis een opdracht voor iemand te doen in ruil voor een mooi portfolio stuk. Uiteindelijk zul je blij zijn met de ervaringen die je op hebt kunnen doen.

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Wil jij die leuke bijbaan?

Ben jij er klaar voor om te starten bij die leuke bijbaan? Schrijf je dan vandaag in.

Inschrijven

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures