Heb je de baan van je droom gevonden? En ben je voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd? Goed bezig! Het is nu zaak om dat gesprek zo goed mogelijk te voeren.
Mogelijk ben je hier gespannen voor. Dat is nergens voor nodig. Probeer daarom de spanning van je af te schudden. Daarmee kom je sowieso al een stuk zelfverzekerder over.
Is het belangrijk om zelfverzekerd over te komen? Ja, absoluut. Daar is elke werkgever naar op zoek. Elke werkgever wil zelfverzekerde en overtuigende mensen in dienst hebben. Daar komt een bedrijf zelf namelijk verder mee.
Tips om zelfverzekerd over te komen
Tijdens het gesprek moet je dus zelfverzekerd overkomen. Hoe doe je dit? Dit doe je wat ons betreft door met onderstaande tips aan de slag te gaan. Deze tips zorgen ervoor dat je een onbetwistbare indruk achterlaat.
Tip 1: oefen het gesprek regelmatig
Psycholoog K. Anders Ericsson heeft onderzoek gedaan naar hoe je een expert kunt worden. Hij geeft aan dat je een expert kunt worden als je iets 10.000 uur traint. Het is daarom aan te raden om je sollicitatiegesprek goed te oefenen.
Dit hoef je uiteraard niet 10.000 uur lang te doen. Het kan echter geen enkel kwaad om hier de nodige tijd aan te besteden. Oefen het gesprek. Werk aan je lichaamshouding tijdens de oefeningen. En probeer tijdens het oefengesprek zo overtuigend mogelijk over te komen.
Tip 2: trek de juiste kleding aan
Heb je enig idee waar iemand als eerste naar kijkt bij het voorstellen? Waarschijnlijk naar je schoenen en/of kleding. Zorg er daarom voor dat je tijdens het gesprek de juiste kleding draagt:
- De kleding moet passen bij het bedrijf en de functie
- Je moet je goed in de kleding voelen
- De kleding moet verzorgd zijn
Tip 3: ga met positieve affirmaties aan de slag
Heb je bijvoorbeeld volgende week het gesprek op de planning staan? Tot die tijd moet je elke dag met positieve affirmaties aan de slag gaan. Ga voor de spiegel staan en zeg tegen jezelf dat je goed bent. Zeg tegen jezelf dat je succesvol gaat worden. Of zeg tegen jezelf dat je die baan gaat krijgen.
Met positieve affirmaties praat je jezelf kracht in. Deze kracht kun je maar al te goed gebruiken tijdens het gesprek. En deze kracht straal je tijdens het gesprek ook prima over.
Tip 4: probeer je tics te vermijden
Het is onvermijdelijk, maar iedereen heeft bepaalde tics. Met name als je zenuwachtig bent, kun je hier last van krijgen. Het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent. En het is zaak om deze tics zoveel mogelijk te vermijden.
Komen deze tics tijdens het gesprek tot uiting? Je gesprekspartner valt dit ongetwijfeld op. Door de tics straal je namelijk minder fysieke rust uit. Probeer de tics te vermijden en daarmee veel fysieke rust uit te stralen.
Tip 5: omring je met positieve mensen
De dagen voorafgaand het gesprek moet je je met positieve mensen omringen. Deze mensen praten je moed in. Deze mensen steunen je. En deze mensen laten je positief naar het leven kijken. Dit uit zich in rust en in een fijn voorkomen. Ook vorm je hiermee een fijnere gesprekspartner.
Tip 6: let goed op je lichaamshouding
Je lichaamshouding zegt onwijs veel over je. Loop je met je hoofd en schouders naar beneden toe gebogen? Dan oog je hiermee niet zelfverzekerd. Gooi je echter je hoofd de lucht in en je schouders naar achteren? Dan kom je wel zelfverzekerd over. Zo’n klein verschil zorgt voor een gigantisch gevolg.
Het is sowieso aan te raden om goed op je lichaamshouding te letten. Gebruik bijvoorbeeld je handen terwijl je praat. Daarmee straal je nog meer kracht en zelfvertrouwen uit.
En neem op de stoel een actieve houding aan. Je kunt niet onderuitgezakt zitten. Zit daarentegen ook niet op het puntje van je stoel. Dat brengt een zenuwachtig gevoel met zich mee. Neem ontspannen plaats op de stoel en neem een krachtige zithouding aan.
Tip 7: praat zo beheerst mogelijk
Dat je voor een sollicitatiegesprek zenuwachtig bent, is logisch. Deze zenuwachtigheid zorgt er mogelijk voor dat je snel gaat praten. Dat wil je echter juist niet.
Probeer daarom zo beheerst mogelijk te praten. Dit doe je al door zoveel mogelijk afscheid te nemen van het zenuwachtige gevoel. Ook doet een goede voorbereiding op dit gebied wonderen.
Tevens is het belangrijk om stopwoordjes te vermijden. Praat daarnaast in volzinnen en niet in loze/korte zinnetjes.