Studenten logo.

Geld verdienen als proefpersoon: een complete gids als jij overweegt om proefpersoon te worden

Updated 28 jun., 2024

Doe mee aan geneesmiddelenonderzoek!
Word deelnemer en ontvang €190 per dag
Groningen
Part-time
GeneesmiddelenonderzoekAls deelnemer geneesmiddelenonderzoek help jij mee met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dankzij jouw deelname krijgen patiënten een beter leven. Help mee en ontvang een mooie vergoeding. Bekijk onze huidige onderzoeken en meld je aan!Bekijk onderzoekenArrow

⚕️Proefpersoon worden; wat betekent dat?

Heb je een reclame voorbij zien of horen komen van een medisch onderzoek? En overweeg je om je als proefpersoon aan te melden?

👉Als proefpersoon kun je veel geld verdienen. Tegelijkertijd moet je met enkele nadelen rekening houden. Alle informatie over een eventuele deelname lees je hieronder!

Als proefpersoon help je mee aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Experts voeren medische onderzoeken op je uit, waarbij de resultaten gemeten worden.

Bij dergelijke medische onderzoeken worden bijvoorbeeld nieuwe medicijnen uitgetest. Hierbij wordt gekeken naar de werking van het medicijn. En uiteraard ook naar eventuele bijwerkingen. Pas nadat alle onderzoeken succesvol afgerond zijn, kan een dergelijk medicijn gelanceerd worden.

Om wat voor onderzoeken gaat het?

Als proefpersoon word je niet alleen aan medisch wetenschappelijk onderzoek onderworpen. Bij veel studies gaat het namelijk ook om psychologisch onderzoek. Hierbij wordt op een andere manier naar de effecten van een nieuw medicijn gekeken.

Waarom zou je je als proefpersoon aanmelden?

  • Je kunt hier veel geld mee verdienen. Als proefpersoon krijg je voor elk onderzoek een mooie vergoeding. Doe je aan meerdere onderzoeken per jaar mee? Dan verdien je hier veel geld mee.
  • Je besteedt je vrije tijd op een nuttige manier. De vrije tijd die je normaal aan bijvoorbeeld games zou besteden, besteed je nu op een nuttige manier. Bovendien help je de wetenschap op deze manier.
  • Je draagt je steentje aan de maatschappij bij. Een steentje aan de maatschappij bijdragen doe je absoluut als proefpersoon. Je kunt een grote bijdrage leveren aan het leven van veel mensen.

INTERVIEW: Deelnemer ICON Geneesmiddelen onderzoek

INTERVIEW: Deelnemer ICON Geneesmiddelen onderzoek

Veel geneesmiddelen studies per jaar

Het gehele jaar door worden veel geneesmiddelen studies uitgevoerd. Op de website geneesmiddelenonderzoek.nl vind je hier een compleet overzicht van. Op het moment van schrijven worden proefpersonen voor 21 onderzoeken gezocht:

Picture 1.png

Voor jou, als student, betekent dit dat je aan de nodige onderzoeken mee kunt doen. Maar, je hebt hierbij wel met beperkingen te houden. Zo schrijft bovengenoemde website de volgende regels voor:

  • Als proefpersoon mag je maximaal 4 keer per jaar aan een medisch onderzoek mee doen.
  • Tussen de onderzoeken in moet minimaal 30 dagen zitten. Na deelname aan een geneesmiddelenonderzoek moet je dus eventjes wachten.

Hoe kun je deelnemen aan een geneesmiddelen onderzoek?

Het is allereerst zaak dat je voldoet aan de gestelde eisen van het onderzoek. Alleen als je aan alle eisen voldoet, kun je je voor deelname inschrijven. Om wat voor eisen dit zoal gaat?

Onder meer om eisen qua geslacht, leeftijd en leefstijl. Zo kunnen alleen niet-rokers zich aanmelden voor veel onderzoeken. Opvallend is dat de leeftijdsbandbreedte vaak erg ruim is. Er zijn veel onderzoeken waarbij je tussen de 18 en 65 jaar oud moet zijn. Dat is bij bijvoorbeeld deze onderzoeken het geval:

Picture 2.png

Hoelang duurt zo’n onderzoek?

Hoelang het onderzoek duurt, is per onderzoek verschillend. Dit kunnen we het beste aanduiden met bovenstaand voorbeeld. Bij het darmaandoeningen onderzoek moet je bijvoorbeeld 9 dagen verblijven. Vervolgens moet je op nog eens 7 data je gezicht laten zien bij het onderzoekscentrum. Vervolgens vindt er een tijdje later nog een nakeuring plaats.

De exacte duur is per onderzoek verschillend. Sommige onderzoeken zijn erg kort. Bij andere onderzoeken moet je tot wel 30 dagen verblijven. Des te langer je moet verblijven, des te hoger de vergoeding uiteraard is.

Een medisch wetenschappelijk onderzoek duurt eigenlijk altijd meerdere dagen. Heb je een studie waarvoor je elke dag naar de universiteit moet gaan? Dan is het dus niet interessant/mogelijk om je als proefpersoon aan te melden.

Wat verdien je als proefpersoon?

Als proefpersoon kun je het nodige geld verdienen. Daarnaast krijg je ook nog inwoning aangereikt. Werk je mee aan een onderzoek van 10 dagen? Dan leef je eigenlijk voor 10 dagen gratis. En dit doe je veelal in bijvoorbeeld een luxe kliniek.

Feit is dat je een mooie vergoeding per dag ontvangt. Dit blijkt uit onder meer onderstaande onderzoeken:

  • Onderzoek voor auto-immuunziekten: vergoeding van 1.650 euro. Het gaat hierbij om een verblijf van 8 dagen, waarna je 0 keer terug hoeft te komen.
  • Onderzoek voor diabetes type 1: vergoeding van 3.900 euro. Het gaat hierbij om een verblijf van 5 dagen, waarna je 11 keer terug moet komen.
  • Onderzoek voor stollingsziekten: vergoeding van 3.422 euro. Het gaat hierbij om twee keer een verblijf van 8 dagen, waarna je 0 keer terug hoeft te komen.
  • Onderzoek voor astma: vergoeding van 3.566 euro. Het gaat hierbij om een verblijf van 13 dagen, waarna je slechts 1 keer terug hoeft te komen.

Zoals je kunt zien, gaat het om serieuze vergoedingen. Wil je veel geld verdienen? Dan kun je aan een wetenschappelijk medisch onderzoek meewerken. En een steentje bijdragen doe je ook nog als proefpersoon!

Loop je risico als proefpersoon?

Veel onderzoeksinstanties zijn doorlopend op zoek naar proefpersonen. Het gevolg is dat je van hoge vergoedingen profiteert. Op die manier proberen instanties veel proefpersonen aan te trekken. Veel proefpersonen laten zich echter weerhouden door onduidelijkheid over de onderzoeken.

Feit is dat je als proefpersoon een klein risico loopt. Er worden immers onderzoeken op je uitgevoerd, waarvan de uitkomst niet bekend is. De kans is echter bijzonder klein dat het misgaat. Maar, het exacte risico is per onderzoek verschillend.

Aanmelden voor deelname

Wil je graag één van de proefpersonen voor een onderzoek worden? Via het internet kun je je makkelijk inschrijven voor een dergelijk onderzoek. Voordat je daadwerkelijk gaat deelnemen, moet je wel aan enkele eisen voldoen. Ook moet je voor je deelname aan bepaalde tests deelnemen.

Heb je de wens om je direct in te schrijven? Dat doe je onder meer via onderstaande websites:

Wil je alles weten over deelname aan een wetenschappelijk medisch onderzoek? Check dan de website van de Rijksoverheid.

Bijbanen voor studenten op iedere leeftijd

Studenten vacatures